Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9425507 www.bgdnes.bg

Доли Партън празнува 75-ия си рожден ден

Американска кънтри певица, китаристка, композиторка, телевизионна и киноактриса Доли Партън празнува днес своя 75-и рожден ден. И за своите години тя изглежда невероятно. Никога не е крила, че редовно си прави пластична и естетична хирургия.

Родена е на 19 януари 1946 г. Дебютира на сцената на „Гранд Оул Опри“ едва 13-годишна. През 60-те години се утвърждава в Нашвил с дуета си с известния кънтрипевец Портър Уагънър и с участието си в телевизионни шоупрограми, в които пресъздава с голям успех пародиен образ на русокоса красавица.

Реклама

С песни като „Джошуа“ (1970), „Джолийн“ (1976) и „Отново си тук“ (1978) печели огромна популярност сред почитателите на кънтримузиката, а филмът "От 9 до 5”, в който участва заедно с Джейн Фонда, ѝ носи световна известност, пише в "Уикипедия".

Към композираните от нея песни проявяват интерес много кънтрипевци.

През 80-те години записва съвместни албуми с Крис Кристофърсън, Уили Нелсън, Бренда Ли, Кени Роджърс и др. и продължава блестящата си кариера на актриса в шоупрограми. Албумът „Трио“ (1987) е осъществен заедно с Емилу Харис и Линда Ронстад.

През 1994 г. излиза мемоарната ѝ книга „Доли: моят живот и други недовършени неща“. Също така участва и в сериала на Дисни Ченъл – Хана Монтана.

Партън има 7 награди "Грами", 10 награди на Американската асоциация на кънтри музиката, 5 награди на Академията за кънтри музика, 3 Американски музикални награди, освен това е в „Залата на славата на кънтри музиката“ от 1999 г.

Доли Партън има 25 златни, платинени и мултиплатинени плочи в дискографията си, 41 албума в Топ 10 в кънтри чартовете и 25 пъти нейни песни са оглавявали класацията на Билборд за кънтри сингли, рекорд, ненадминат и до момента.

Реклама

Доли Партън има над 100 милиона продадени копия от сингли, албуми и компилации на физически носител и в дигитален вариант.

Любопитни факти за Доли Партън:

Доли Партън никога не облича една и съща дреха два пъти. Почти всичките й дрехи са шити по поръчка заради ниския й ръст и огромен бюст.

По темата за гърдите й, тя отговаря: „Да, мои са. Купих ги, тоест платих за тях. Значи са мои.“

Певицата признава, че има перука за всеки ден от годината. 

Доли Партън има принос за създаването на ваксината срещу COVID-19 на "Модерна". Певицата е направила дарение от 1 милион долара за разработването й.

Тя отказва да се пенсионира.

Партън е жена на ритуалите и навиците. Сред тях са, например, правилото й никой никога да не я вижда без грим и перука, включително съпругът й. Освен това всяка сутрин тя ставала рано, за да има време да си поговори с Бог и да се помоли.

Не съжалява, че няма деца. 

С основание медиите наричат мистериозния съпруг на Доли Партън Карл Дийн „съпруг отшелник“, „най-загадъчният съпруг на планетата“, „тайнственият мистър Доли Партън“... В един момент из публичното пространство плъзва мълвата, че може би този човек въобще не съществува, понеже двамата с Доли почти не са снимани заедно – за 50 години имат най-много 20 общи снимки – и никога не ходят заедно на каквито и да било събития. Започват да го наричат „вторият Йети“ или „второто чудовище от Лох Нес“, тъй като хората, виждали го от плът и кръв, се броят на пръстите на двете ръце.

Реклама
Реклама
Реклама