Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9426222 www.bgdnes.bg

Кристиян Душев гребе сам за Токио

Изоставен от родната федерация по кану-каяк през тежката 2020 година се оказа и националът Кристиян Душев. Това стана ясно, след като най-добрата ни кауистка и надежда за медал от олимпийските игри Станилия Стаменова поведе борба за правото си да се подготвя за най-големия спортен форум.

През 2019 г. на последното проведено световно първенство в Сегед, Унгария, Кристиан изпуска олимпийска квота по време. Не му достигат едва шест хилядни от секундата. Националът продължава подготовката, но се разболява. През пандемичната година се налага да претърпи операция, след като с месеци тренира с болки и отслабва с десет килограма. Въпреки нуждата от лечение, той е на лагерите на националния отбор. Освободен е с решение на треньора Кирпиченко и директора във федерацията Дамян Дамянов.

Реклама

От месеци Душев разчита за подготовка и участия в състезания на средства единствено от родителите си Андриан и Огняна. Самите те са медалисти от олимпийски игри, а в момента треньори в чужбина. С лични средства претърпява и операция през миналата година, за да се върне в лодката. Отново да тренира и да търси място на игрите в Токио в следващите квалификации.

На децентрализирана подготовка и с проблеми се подготвят още Мирослав Кирчев, Димитър Петров, Ангел Кодинов и Денис Димитров, припомнят близки до БФКК. Дамян Дамянов призна, че амбицията на ръководството е за спечелване на 2-3 квоти за Токио. Олимпийските квалификации са две - от 12 до 16 май в Сегед (Унг) и от 20 до 23 май в Барнаул (Рус). Само победителите във всяка дисциплина от двете състезания ще спечелят квоти.

"Целта е да проведем централизирана подготовка. Досега всички са успявали, като са тренирали заедно", заяви Дамянов.

Стаменова призна, че проблемът е именно в централизираната подготовка. Ева Пашева от русенския клуб "Георги Демирев" е изборът за треньор на световната шампионка от 2015 г. От федерацията не признават решението й и още през август миналата година спрели да финансират предолимпийската й подготовка. Президентът на БФКК Николай Бухалов призна, че ако един състезател тренира сам, може да пострада във водата.

"Шансът да умра от глад е по-голям, отколкото да се удавя", контрира състезателката в едноместното кану.

Реклама
Реклама
Реклама