Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9427292 www.bgdnes.bg

Големият Любо Нейков: Влизам в най-тъжната си роля

Най-вероятно ще играе тежко болен в "Откраднат живот"

"Влизам в най-тъжната си роля. Тя ще е в "Откраднат живот". Ще играя със Сашка Сърчаджиева, неин баща ще съм. За мен е творческо предизвикателство, защото ние не просто работим, наслаждаваме се на работата си и, да ви кажа, май по-трудно се разсмиват хората, отколкото да ги разплакваш. Като им изиграеш нещо тъжно, някак е по-лесно".

Това споделя Любо Нейков, актьорът с хиляди превъплъщения за последния си образ, който в момента снима - в поредния сезон на медицинския сериал, който ще видим по Нова тв напролет. Комикът, който е най-търсеният бг актьор, ще играе таткото на коремния хирург - Александра Сърчаджиева. Каква точно драма ще се разрази, Нейков не може да каже, за да не издаде предварително сценария. Очакванията са в посока, че много болен, героят му попада при дъщеря му Сърчаджиева, която не е ясно дали ще може да го излекува.

Реклама

"Добрият актьор трябва да може всичко да изиграе", допълва Любо. Зрителите, които гледаха сериала от първия епизод, припомнят, че Сърчаджиева за кратко вече се е появявала в лентата. Тя играеше младата д-р Кръстева вместо Янина Кашева в епизода, когато проф. Генадиев разменя децата. Новата й роля обаче няма да има нищо общо с предишната. Впрочем това не е първият път, в който Нейков и Сашка си партнират. Двамата участват в стендъп комедията - "Всичко, освен мен" - пиеса на Щефан Фьогел в Сатиричния театър с режисьор Лили Абаджиева. Премиерата бе през март, но спектакълът падна заради пандемията от коронавирус. "Оставаха ни само дни до премиерата, постановката беше готова и много се забавлявахме, но уви...", разказа Любо.

Това не е първият път, в който той страда на сцена. Преди време при трудова злополука комикът едва не даде половината си ухо в жертва на Мелпомена. "С Къци Лафазанов играехме скеч във Варна. Колегата беше зад мен и щракаше с една ножица, когато усетих парване в дясното ухо - без да иска, ме клъцнал!" Любо усетил, че потича кръв, но проявил самообладание: "Тутакси се обърнах с другото ухо към камерата, за да не се стреснат зрителите от рукналата кръв", смее се.

Колкото до пандемичната обстановка в момента, актьорът не е сигурен, че ще е лесно да се разсмее публиката, след като отпуснат мерките при ваксиниране на населението. "Имали сме такива периоди в "Комиците". Където и да сме ходили, каквато и публика да имаше в залата, всички бяха много, много тъжни. Едни такива приведени.

Надявам се все пак да има над какво да се смеем отново и след този вирус", категоричен е актьорът. "Иначе цялата концепция на "Комиците" е да забавлява. Като вляза в магазин или аптека, продавачките зад мен ги усещам как имитират танца на Ненка. По бензиностанции също", смее се актьорът, чийто любим образ си остава Големанов.

"За мен това е най-добрата българска пиеса, писана е с толкова много любов, с толкова много дълбочина... Темата е до болка актуална, образите са много добре пипнати" - казва Нейков.

В "Комиците" най-трудно му било да имитира покойния Александър Божков, а най-приятно - Бойко Борисов. "Иван Костов ми беше много любим образ, особено когато ги играех с Бойко едновременно. Половината ми глава беше на Костов, половината - на Борисов. Супер смешно и изискваше много бърза реакция - да се обръщаш и да играеш ту единия, ту другия", смее се Нейков.

Реклама

Най-трудно му било да играе след кончината на брат му преди години. "Тогава семейството, колегите и приятелите ми помогнаха най-много. Постоянно бяха с мен", казва Любо.

Според него на сцената можеш да се потопиш в образа и да не виждаш нищо пред себе си, но когато си на живо или на концерт, трябва всяка секунда да търсиш погледите на зрителите, да контактуваш с тях. "Актьорската професия е доста сложно нещо и с доста богата палитра. И когато ти сам се поставяш в калъп, нямаш право да се сърдиш на хората, че и те те слагат. Актьорът трябва да опитва повече неща, да различава повече нюанси в нашата професия. Така после успяваш да изградиш по-цветни образи", смята Любо Нейков.

Племенницата му се дипломира като лекар

"Благодаря на всички любими хора, благодаря на чичо (Любо Нейков - бел. авт.), на майка ми, на близките ми, на всички. Вече съм дипломиран лекар". С тези думи и снимка до болницата, в която работи - Ина, племенничката на Любо Нейков, отбеляза своето дипломиране като доктор гинеколог.

Малко преди това тя изроди бебето на Галя от сериала "София ден и нощ" и това бе първата й самостоятелна операция. Ина е дъщеря на покойния брат на Любо Нейков - Цветан Нейков.

Реклама
Реклама
Реклама