Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9431531 www.bgdnes.bg

Отмениха и бабиното хоро

Последва съдбата на ритуала в Калофер 

Въпреки забраната ритуалът ще бъде спазен, кълнат се в Разлог

Бабиното хоро в Разлог официално е отменено заради COVID-19, но местните хора ще го играят, научи "България Днес".

Така пиринското градче ще последва съдбата на Калофер, където мъжкото ледено хоро беше забранено, но жителите се събраха на Йордановден и го изиграха. Но очакванията в Разлог са всички мерки да се спазват и да няма струпване на хора.

Реклама

"Бабино хоро в центъра на града няма да има. Но вероятно по кварталите хората ще изпълнят ритуала, като ще се съберат до 10-ина души и ще танцуват. Тъжното е, че красотата на хорото е неговата мащабност, а така няма да бъде представена", обясниха пред "България Днес" от народно читалище "15 септември 1903-1909 г.".

Оттам допълниха, че в новата ни история няма случай, в който ритуалът да е отменян, и това става за първи път. "Може по време на пандемиите в началото на ХХ век не се е провеждало, но след това нито една ситуации не е успяла да спре хората да отидат на площада", казаха още от читалището.

Традиционно всяка година на 21 януари (Бабинден по стар стил) се събират стотици хора - да участват или да наблюдават хорото, на което се хващат бабите, облечени в разложки носии. Популярността на ритуала нарасна значително през последните години и за празника в Разлог пристигат чужденци, които да го видят на живо.

152 са новородените малки жители на общината за 2020 година. "Иде Бабинден. 152 баби ще се "начипрят", ще заденят внучетата си в цедилки - и те в носийки - с китка на главичките, с червен конец и паричка - против уроки! Ще им полеят младите, а те ще наричат: - Да се ражда леко! Празник ще има - в семейството, край топлото огнище, всеки у дома. Защото специално проучване сред "бабите" ни показа, че са отговорни и че в условия на пандемия, не е необходимо да излагат своя живот и живота на малките на риск, за което им благодаря. Такова е и становището след проведено онлайн съвещание на всички участници в Общинския кризисен щаб", обяви кметът на Разлог Красимир Герчев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама