Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9431894 www.bgdnes.bg

Майката на разстреляната Дарина - Ваня Министерска: Присъдата на Викторио е наказание за нас!

Живеех с илюзията, че в България има закони, разбрах, че няма, потресена е почернената жена

Присъдата на Викторио е наказание за нас - за това, че надигнахме глас, че имаме критично мислене, и за действията ни за благото на обществото! Това заяви пред "България Днес" Ваня Министерска за определените едва 20 години затвор за убиеца на дъщеря й Дарина и внучката й Никол.

Реклама

Вчера петчленен състав на Софийския градски съд с председател Иван Коев шокира с решението си за съдбата на двойния килър, погубил най-близките си - приятелката и собствената си дъщеричка на годинка. Присъдата е изненадващо ниска предвид поискания от прокуратурата и пострадалите доживотен затвор без право на замяна.

За убийството на Дарина в жилището й в столичния кв. "Надежда" на 29 октомври 2018 г. Викторио получава 15 г. решетки. За разстрела на дъщеричката си Никол вечерта на същия ден му определят 20 г. затвор. Подсъдимият е осъден на 1 г. за принуда към таксиджията Петьо Павлов, при когото се качил с детето, след като затрил майка му. Викторио насочил дулото на пищова си към бакшиша, взел му телефоните и му казал, че ако изпълнява каквото му казва, ще живее. Магистратите определят общо наказание от 20 години пандиз, което трябва да се изтърпи при първоначален строг режим.

Присъдени са по 200 бона кръвнина за родителите на Дарина - Ваня и Георги, конституирани като частни обвинители, но не се уважава пълният размер на исковете до 250 хиляди лева.

"Присъдата е обидно ниска, включително и за съда", смята покрусената майка и баба. Щом чува присъдата, тя вдига кръвно и й става зле. "Няма справедливост за убийството на двама души! Институциите дадоха знак към обществото, че всеки може да убие собственото си дете и да лежи 12 г. в затвора. При полагане на труд и завършване на висше образование той ще излезе след толкова", потресена е Ваня Министерска.

Тя се притеснява повече за съученичките на Дарина и бившите приятелки на Викторио, които са свидетелствали срещу него. "Ние сме мъртви вече. Но какво ще стане с тези момичета, когато той излезе. За тях мисля", изтъква почернената майка и баба. След ареста тя и съпругът й получават заплахи от бившия си зет от телефона в килията, както и в съдебната зала. Дори от прокуратурата отбелязват, че животът на Министерски ще е в опасност, ако Викторио някой ден се озове на свобода.

Реклама

След трагедията Ваня намира сили да се бори, приема като своя кауза борбата срещу домашното насилие. Благодарение на усилията й се приема поправка в закона, с която отпада възможността за съкратен процес и намаляване с една трета на наказанията на извършители на тежки престъпления.

Викторио Александров става един от първите подсъдими, които не могат да съкратят наказанието си с признаване на вина. По ирония на съдбата той получава по-малко дори от убийци, които са осъдени на доживотен затвор, но им заменят наказанието заради самопризнания.

"Съжалявам, че съм живяла с илюзията, че в Република България има закони. Днес (вчера - бел. авт.) разбрах, че няма закони. През цялото време обяснявах, че има институции и закони, че можем да променим обществото. Сега осъзнавам думите на Кристиян Таков: "Трябва да пазим правото от правосъдието", споделя болката си Ваня Министерска.

Решението стъписва близки и роднини на жертвите. "20 години за два живота, от което едното е едногодишното му дете, как можеш да го приемеш това? В какъв смисъл да го приема и кога ще го приема, кажете ми", коментира с треперещ глас лелята на Дарина на излизане от съдебната зала. Бисерка Тодорова, която е близка на Министерски, каза, че семейството на Дарина е търсело справедливост. "Не само за Дарина, а за всички жени, които си отиват ей така, защото някой е решил, че може да го направи", каза тя през сълзи. Присъдата поражда и редица гневни коментари в социалните мрежи. Мненията се обединяват около възмущението от ниската присъда на родител, който е посегнал на детето си.

След решението Ваня Министерска си спомня прогнозата на юрист, че процесът ще се превърне в бракоразводно дело и вадене на кирливи ризи. В началото на процеса Викторио обвинява Дарина в изневяра и иска комуникацията й. По време на пледоариите и последната си дума той обвинява Дарина, че не е била добра майка, а родителите й - в лъжа. Това става точно след като се изкарва жертва и моли за снизхождение заради чистото си съдебно минало и собствените си психични травми.

"Ако Викторио е искал да излезе наяве цялата истина, защо отказа очна ставка с мен", вайка се Ваня Министерска. Тя е категорична, че няма доказателства, които да потвърждават твърденията му. "Той избълва един кубик неточности, добавяше думи към цитатите", смята почернената майка и баба. Тя е категорична, че семейството й ще продължи борбата за справедливо наказание и на следващите инстанции. Присъдата на Викторио не е окончателна.

Мълниеносен протест

Само два часа след обявяването на присъдата от Софийската градска прокуратура я оспорват, като внасят протест. "Така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности на обществото. Тя се явява несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления", посочват от държавното обвинение. От прокуратурата ще настояват и пред апелативния съд за доживотен затвор без право на замяна.

Реклама
Реклама
Реклама