Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9432345 www.bgdnes.bg

Измамница точи пари за болни деца

Мошеничката се представя за майка на парализирано момиче

Благотворителни кампании са дублирани с фалшиви профили в мрежата, разкриват родители


Измамница се опитва да отклонява от даренията, които добри хора искат да направят, за да помогнат на прикованата на легло Ева от Добрич и нейната майка Надежда, съобщи сайтът "Про нюз". Лицето Десислава Христова Димитрова е създала публикация, в която използва текст на изданието, в който е разказана историята на Ева. На снимките измамницата е изписала своите банкова сметка и име. В текста мошеничката е заменила името на Надежда със своето, като по този начин се представя за майката на болната Ева, и посочва своя банкова сметка вместо дарителската.
Вече девет години Ева живее в адски мъки, а нейната майка прави всичко, за да облекчи болката и усмивката да се върне на лицето на детето й. Трагедията застига семейството на 23 октомври 2011 година. При тежка катастрофа бащата на Ева загива на място, а тя получава тежка черепно-мозъчна травма. Следват множество операции, но момичето остава на легло и неподвижно. Вече почти 23-годишна, Ева не може да говори, но комуникира с Надежда с мигане на очи. Чува и разбира всичко, но най-тежко за майката е, че не може да й помогне. Лекарите от години са отписали младото момиче. Но Ева не се предава и продължава с крехкото си тяло борбата за всяка глътка въздух и ден живот.
Оказва се, че Ева е един от петте известни досега случаи, в които въпросното лице Десислава Христова Димитрова използва трагедията на семейства, които се борят за живота на децата си, за да върши измами, пише "Про нюз".
За две други злоупотреби разказа Нова телевизия. Оказва се, че същата мошеничка върти измами и за сметка на малката Велина, която е със страшната диагноза хидроцефалия и тумор в мозъка, както и с кампания на "Фонд за децата на герои". Шарлатанката направила фалшиви страници за събиране на средства на поне пет деца, на гърба на чието здраве тя ще се облагодетелства.
От Фонда за децата на герои също съобщиха, че са станали жертва на измама.
"Жена, представяща се като Десислава Димитрова, е създала фалшива страница във фейсбук и от нея призовавала да дарявате уж за фонда, но към банкова сметка на нейно име и Пей Пал адрес на нейно име. Използвала е логото и банера на фонда. Подадохме сигнал за злоупотребата до разследващите органи. Научихме, че същата измамница е създавала и други фалшиви страници за събиране на дарения, злоупотребявайки със съдбата на реални деца с тежки заболявания, които имат нужда от помощта ни. Затова, преди да дарите пари, ви молим да се уверите, че не сте попаднали на лъжлива страница, която спекулира с добра кауза и се облагодетелства от човешкото нещастие", уточняват от фонда.
Освен тези три случая има доказателства, че въпросната Десислава Христова Димитрова е завъртяла измамната схема и с кампанията "Шанс за Дени", както и "Помощ за бебе Дилян". На всички тя е поставила една и съща своя сметка, която няма нищо общо с истинските кампании.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама