Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9433459 www.bgdnes.bg

Българин се бори за "Мистър Олимпия"

Състезанието направи известен Арнолд Шварценегер 

Много се вълнувам, сподели здравият русенец Радослав Ангелов 

Българин ще се бори за титлата "Мистър Олимпия"!

30-годишният русенец Радослав Ангелов ще участва в най-престижното състезание по културизъм в света. Здравенякът сподели класиране от квалификациите, което му отрежда място сред най-силните мъже в света.

"Толкова много се вълнувам! Готов съм за "Мистър Олимпия", сподели щастливият Радослав малко след като става ясно, че е допуснат от организаторите да се бори за престижната титла. През последните 20 години надпреварата се провеждаше в Лас Вегас, но миналата година беше в Орландо в американския щат Флорида. Тепърва ще се изясняват повече детайли около "Мистър Олимпия 2021", като засега е ясно, че нашенецът ще се състезава в категория "212", в която е действащият шампион Шон Кларида.

Реклама

Ангелов се занимава с културизъм повече от десетилетие, като има сериозен брой участия в наши и чуждестранни състезания. От 2018 година се състезава сред професионалистите. Русенецът обясни, че има изискване на организаторите на "Мистър Олимпия" да запише поне една профипобеда, за да бъде окончателно потвърдено, че ще се изявява на американска земя.

"Мога да приема провала, но не и че не съм опитал", заключава Ангелов.

"Мистър Олимпия" се провежда всяка година и се организира от Международната федерация по бодибилдинг и фитнес, като негов създател е Джо Уайдър. Спечелването на титлата се счита за най-голямата професионална награда в този спорт.

Първото състезание се провежда на 18 септември 1965 година в Бруклинската музикална академия в Ню Йорк, а с титлата се окичва Лари Скот. Най-много победи (8) имат Ли Хейни (1984-1991 г.) и Рони Колман (1998-2005 г.).

Филмът "Пъмпинг айрън" (1977) показва подготвителния период за "Мистър Олимпия 1975" в Претория (Южна Африка) и помага в стартирането на филмовата кариера на Арнолд Шварценегер. Лентата се счита за класическа продукция, която документира това, което често се нарича "Златният век" в развитието на културизма - период, когато мускулната маса и размерите нямат такова голямо значение, колкото симетрията и дефиницията на тялото. Въпреки че филмът се фокусира върху Арнолд Шварценегер, участват и много други бележити културисти. Но именно Шварци успява да натрупа най-голяма слава, последвана от бележита филмова кариера в Холивуд.

Традиционно има още няколко състезания, организирани успоредно с "Мистър Олимпия". Това са "Мис Олимпия" - състезание по културизъм за жени, "Фитнес Олимпия" и "Фигура Олимпия".

Желаем успех на нашия представител!

Реклама
Реклама
Реклама