Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9433548 www.bgdnes.bg

В Родопите мамят щуки на лед

Риболов на щука от дупка в леда е най-актуален от началото на годината у нас. Заради меката зима до момента замръзнали стабилно са само някои от язовирите в Родопите.

Застудяването тези дни гарантира здрава ледена покривка там, което е шанс да изпробвате късмета си още този уикенд. Особено популярни са язовирите "Голям Беглик", "Малък Беглик", "Широка поляна", "Тошков чарк".

Реклама

От известно време популацията на щука в родопските водоеми рязко започна да се увеличава. Това е донякъде прието добре от риболовците, които потриват доволно ръце в търсене на хищника. Той се мами както с жива рибка, така и на изкуствени примамки. Щуката е хищник, който може да достигне внушителни килограми и затова е предпочитан обект на улов.

Минусът е, че може да нанесе сериозни щети върху другите рибни популации във водоемите там. Досега традиционно от дупка в леда по родопските язовири се ловяха костури, бабушки и кефали. Пъстърви също има, но са доста редки.

Все повече мераклии се насочват към планината и замръзналите езера, след като повечето реки в страната не стават за риболов. След потопите през последните дни нивата са драстично повишени. Реките са мътни и с огромно течение и ще са нужни най-малко десетина дни, за да се успокоят. Това важи най-вече за Искър и Струма, където вървеше добър зимен риболов на скобар, кефал и морунаш.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама