Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9435540 www.bgdnes.bg

Александър Балкански: Окрадоха ме с шест бона!

17 г. жена си е плащала на "Топлофикация" от моята сметка, а аз парно нямам

"Някаква жена на име Лора е източила от банковата ми сметка над 6000 лева. Правила го е в продължение на 17 години, като от сметката ми си е плащала сметките към "Топлофикация". Всъщност годините може и да са повече от 17, защото за преди това данни няма. Подал съм молба да ми бъдат върнати парите. Надявам се и това да се случи, но си е чиста кражба цялата история."

Реклама

Това сподели легендарният доайен на цирка Александър Балкански, който случайно открива липсата на пари от сметката си. "Блокирах я, нищо чудно някой служител да е сбъркал, но тази Лора не я познавам. Как стана всичко? Поисках в клона разпечатка и видях името й. А понеже преди една седмица от друг клон бях взел разпечатка за сравнение, гледам - пак същото име на тази жена. Странно ми стана, защото непрекъснато всеки месец ми взимат по 30 лева от сметката, а не мога да го видя това нещо откъде е тръгнало. Вписан е номер на "Топлофикация" и там се пращат парите директно от моята сметка. А аз от години съм се отървал от услугите на парното. Живея си в къща, която сам построих през 1983 г., и там се отопляваме на ток и нафта, както и на пелети. Така ни е най-изгодно", обясни неприятната ситуация, в която е замесен, Александър Балкански.

В момента пандемията за него и семейството му се отразява изключително зле на доходите им. "На нула сме. Просто последни издихания. Продадохме една камила, за да можем да си помогнем и оттук-оттам, от пенсии, от разни други малки приходи, едва връзваме двата края. Циркът не работи една година, аз имам 10 души работници, които са от 20 години с мен. Ние сме си ги обучили и хората са прекрасни. Не мога да ги оставя на улицата", обясни още шефът на най-големия цирк у нас.

Съпругата му взима две пенсии - германска и българска, а той има доживотна, отпусната от Министерския съвет - 700 лева за заслуги към цирковото изкуство в България, плюс пенсията му, която е 600 лева, включително 360 лв. от работата му в Германия. Двамата връзват двата края, но на синовете му е много трудно.

"Единият има три деца, другият две. Те също са в нашата трупа и досега са разчитали само на заплатата си. А и камилите много ядат. На ден две бали сено са нужни само за постелки, после ни трябват поне 15 кг зърно на ден, 14 камили ядат по 10 кг едната, около 140 кг храна. А едното пале само струва 800 лева. Много сме закъсали. Като свърши зимата, се надявам поне да почнат да пасат, та да се облекчим малко", сподели 78-годишният цирков артист.

Преди пандемията семейството е внесло камили от Казахстан, малко преди да забранят да се използват животни за представления в цирка. "Нашите обаче не са диви, а като домашни животни. Внесох три. Те се размножиха, станаха 14 и през пролетта чакам още три бебета камилчета да се родят. Но дотогава трябва да ги пазим живи и здрави", сподели председателят на цирковата гилдия.

Според него у нас има много театри, а народът тъне в простотия и са му абсолютно ненужни като бройка. "50 театъра! Защо трябва да е 20 лева билетът за театър? И защо трябва държавата да взима от нашите пари, на данъкоплатците, и да помага на театрите? В българския цирк ги няма артистите и понеже не получават дотации и заплати от държавата, всичките са по света и работят. А театралите всяка година стават все повече и повече на това наше малко население.

Въпреки всичко Балкански се надява, че нещата при него ще потръгнат, защото най-накрая е получил разрешение да построи цирк в София.

Реклама
Реклама
Реклама