Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9435587 www.bgdnes.bg

96-годишен наш скиор влиза в "Гинес"

Карам всеки ден по пет часа в Пампорово, казва славният ветеран

На 96 години Иван Раев от Чепеларе всеки ден кара ски по пет часа на пистите в Пампорово и дава безплатни уроци на начинаещите любители. Не е за вярване, но славният ветеран няма никакво намерение да се отказва от любимия си спорт. Нито от старото си обещание никога да не взима пари от учениците.

"Не съм пожелал от никого и една стотинка, няма и да го направя - категоричен е бай Иван. - Правя го от сърце. За да може нашите гости да обикнат Пампорово, да обикнат България и да се радват на прекрасния ски спорт. Ето и днес пак ще имам ученици, хващате ме рано сутринта на път за пистите."

Реклама

Иван Раев е роден през 1924 г., за първи път се качва на ски през 1941 г. По това време няма изградени писти, но за сметка на това снегът е повече от достатъчен. Натрупаните преспи са високи над два метра. През тях пионерите на ските в България пробиват пътека и се пързалят с "писалки". Писалките, наричани още "бегачки", са прародителите на модерните ски.

"Увивахме ги с въжета около обувките и се пързаляхме по снежната пътека - спомня си най-старият скиор в света. - През 1942 г. дойде на посещение тогавашният министър-председател на царска България Богдан Филов. Лично съм го учил да кара ски. От тогава до днес учениците ми са стотици, но нито от премиера, нито от някой друг съм взел пари."

В годините на социализма Иван Раев дълги години работи на големи строителни обекти. Той отговаря за тежката механизация, с която се извършва голяма част от работата. В Пампорово е посрещал и бившия Първи на комунистическа България Тодор Живков. Тато така и не се качва на ски. Посещението му е било официално, а не за почивка.

"През годините имах възможност да се срещам с много хора от политическия и обществения елит - казва Раев. - Живял съм в царска България, през социализма и в сегашния капитализъм. Често ме питат за тайната на моето здраве и дълголетие. Отговарям с един родопски израз: "Да не се лапа много". Аз се храня малко и почти не ям месо. Закусвам рано сутрин, после се качвам на ските. Карам по пистите чак до късния следобед. Кафе никога не съм пил. В заведенията понякога поръчвам чай, но и с това не прекалявам. Съветът ми към всички е да не спират да се движат и редовно да спортуват. Здравето ми идва от природата. Използвам силата, която гората ми дава, обичам я и пазя."

През лятото бай Иван се мести на морето. Обича да плува от Сарафово чак до откритите Бургаски солници. Там прави кални бани, след което се прибира пак с плуване.

Реклама

Ветеранът е жива легенда на родното си Чепеларе. Затова от общинската администрация са решили да подготвят кандидатурата на най-стария ски учител в света за Книгата на рекордите "Гинес". Инициативата е все още в начален етап. Очаква се съвсем скоро да бъдат предприети и първите конкретни стъпки.

Може би неслучайно емблематичният бай Иван, както мнозина родопчани го наричат, е роден тъкмо в Чепеларе. Курортното градче е люпилня и за най-успялата ни биатлонистка Екатерина Дафовска. Олимпийската ни и европейска шампионка познава най-възрастния скиор в света и му се възхищава искрено. А когато има възможност и се засекат по време на горските преходи, с удоволствие разменят по няколко думи.

"Иван Раев е много запален и ми прави впечатление, че всяка зима ходи без шапка - споделя Дафовска пред "България Днес". - Толкова е кален, че и на тези години кара ски. През лятото е на морето и се радва на слънцето, а зимата е в Чепеларе. Всеки ден ходи в Пампорово да кара. Казва, че слънцето, водата, чистият въздух са неговите лечители."

Оказва се, че Иван Раев всеки ден пътува на стоп от Чепеларе до Пампорово. "След това има участък от около километър и половина до ски зона "Студенец", който минава пеша - разказва Катя Дафовска. - Разменяме по някоя приказка, когато се засечем на разходка. Интересно е, че не ходи с колата до пистата, а пеша. Много е упорит." Олимпийската ни шампионка от Нагано '98 е категорична, че Иван Раев е от хората, които трябва да бъдат давани за пример.

"Дано има повече личности като него", надява се Катя Дафовска.

Легендата Петър Попангелов:

Фин и културен човек

Петър Попангелов е единственият българин с победа за Световната купа в алпийските ски. Освен това има шест втори и четири трети места. Завършил е 37 пъти в Топ 10 на Световната купа. Печелил е Европейската купа.

- Г-н Попангелов, познавате ли Иван Раев?

- Да, познавам го. С него ме запозна Кръстьо Вангелов - бившият директор на фабриката за ски в Чепеларе, мой добър приятел. Знаеше много добре кой съм. После се виждахме за конгреса на ски училищата в Пампорово. Направихме си малко снимки, поговорихме каква е ситуацията около ски спорта

- Какви са отзивите на чуждестранните туристи за него?

- Дадена му е безплатна сезонна карта за ски. А туристите от други страни, като чуят, че тук е най-старият скиор в света, искат да се снимат с него и да карат заедно. На тези години колко са хората, които всеки ден карат ски? Даже преди 2-3 години плуваше по 1000 метра всяка неделя в басейн. Това му е голямо хоби.

- Какви са личните ви впечатления за него?

- Много одухотворен човек е и има излъчване на приятен, добър и интелигентен мъж. Знае и познава курортите и историята на ските. Много фин, възпитан и културен.

На 92 Пенчо Пенев тренира деца

Освен най-възрастния скиор и най-старият действащ треньор по лека атлетика в света е българин! Името му е Пенчо Пенев. Той е на 92 години, живее във Варна и тренира деца по лека атлетика. Пенев поддържа железен, почти казармен начин на живот. За опитния специалист денонощието е разграфено до минута.

"Сутрин ставам в точно 6,30 ч., за да се подготвя за тренировка - разказва пред "България Днес" Пенчо Пенев. - Заниманията при мен започват в 9 ч. и продължават до 12 ч. Понякога имам две тренировки на ден. Прибирам се вкъщи вечерта. Храня се и след това започвам да пиша планове за следващия ден. Лягам си между 23,30 и полунощ. Дълголетието си дължа изцяло на спорта. Атлетиката ме научи и на самодисциплина. Това е в основата на всеки успех."

Реклама
Реклама
Реклама