Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9439747 www.bgdnes.bg

Безценна кола гние в Каварна

Пежото на Цонко, в което са се подписали всички рок звезди, ръждясва в гараж

Надя Панкова

Безценна кола гние в Каварна. Хевиметъл возилото, което събра стотици автографи на легендарни рокаджии, звезди и спортисти, гостували в Каварна, тихо си ръждясва в общински гараж. Ако бъде продадено на търг, особено в чужбина, цената му може да бъде изключително висока заради подписите на рок звездите в него, категорични са експерти. От кметството в града твърдят, че работят по проект за емблематичното возило.
Колата може да стане и емблема на града. Това заяви с надежда пред "България Днес" бившият кмет на морския град Цонко Цонев. Познат като Кметъла, Цонев превърна за няколко години запуснатата Каварна в рок столица на България, а икони като Рони Джеймс Дио, всички членове на групите Deep Purple, Scorpions, Accept, Кай Хансен от Helloween, Gamma Ray и Били Айдъл бяха само шепа от стотиците музикални звезди, които я посетиха. И оставиха автографите си в емблематично "Пежо", с което и повечето са се возили.

Реклама


"Днес то гние шеста година в гараж на общината. Нищо не се случва с него, много ми е неприятно. Та този автомобил е возил легенди, може да се постави в голямата зала на общината, да стане символ на града, туристите да идват да го гледат, както идват и се снимат с паметника на Дио", разказа Цонев.


Кметъла разказа и че от идеята на наследничката му Нина Ставрева да продаде на търг легендарната кола за малко над 30 000 лева нищо не е излязло.
"Че тази кола струва много пъти повече от това! В нея 90% от звездите, които са се подписали и са оставили автографите си, са се возили! Пуснаха я на търг покрай Коледа през 2017 година, а сякаш хората нарочно не проявиха интерес - обидиха се от такова решение. И понеже не се явиха поне двама кандидати за търга, както е по наредбата ни, за да се проведе, така и си остана. Шеста година стои в гаража, двигателят й е счупен...", с мъка разказа Цонев.
Той признава, че има вътрешно усещане, че ако сега колата отново се обяви на аукцион, то някой ще я купи.
"Не съм си позволявал да моля който и да е от подписалите се на колата да я купува. Тя самата с годините ще стане още по-ценна, ако се поддържа, разбира се. Някои от легендите, които са се разписали в нея, вече не са и измежду живите. И стойността й ще е огромна, особено ако се продаде на международен аукцион", категоричен е Цонев.
Настоящият кмет на Каварна Елена Балтаджиева обаче е категорична, че емблематичното возило няма да се продаде.


"Няма друг такъв автомобил в света! Самата аз съм се возила в него, това е съвременната история на Каварна и нямаме намерение да го продаваме. Като чух какво тръгна да прави, каква глупост предишният кмет с колата, много ме заболя! Затова сме решили, даже вече има и осигурено дарение, да направим нещо специално с този автомобил, аз на 90% съм свършила необходимото, забави ни само COVID-19 и студеното време, но няма да издавам повече, за да е изненада и за господин Цонев, и за жителите на Каварна", разказа за "България Днес" Балтаджиева. Кметът призна, че щом проектът за емблематичното возило е готов, ще обяви специално какво е намислила за радост на каварненци и феновете на рока.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама