Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9447941 www.bgdnes.bg

Песове наръфаха еленче

Издирва се евентуален стопанин на кучетата 

1-годишното животно е търсило храна нощем, ще живее след нападението 

Глутница песове нападнаха беззащитно едногодишно еленче.

Малката животинка е с многобройни разкъсвания по тялото, направени от острите зъби на кучетата, но след намесата на медицински екип ще живее. Предстои му период на възстановяване, а след това ще бъде върнато в дивата природа. От мерки за безопасност от бъдещо посегателство или бракониерство спасителите му отказват да разкрият точното местонахождение на инцидента. Еленчето е доближило къщите, защото е търсило храна, но попада на атакуващите четириноги.

Засега не е ясно кой е стопанин на кучетата и се издирва, за да му се потърси отговорност за ужасяващата случка.

Реклама

"Скитащите кучета са огромен проблем за сърните и други диви животни и подобни случаи са наистина всекидневие. Сърните слизат нощем към населените места и там ги посрещат перманентно скитащите и пуснати за през нощта кучета. Много от тези кучета всъщност имат стопани, но скитат по улиците, защото такъв е нашият манталитет. Пуснати са "да се разтъпчат", тъй да се каже. Кучетата сами по себе си не са виновни за това, че човекът ги е оставил безпризорни", коментират от природозащитна организация. От там негодуват, че няма реален контрол върху дворните кучета по селата и крайните градски квартали.

"Необходимо е да има наистина принудително чипиране на дворните кучета и така да е ясно кой е собственик на въпросното куче при инцидент. Така той ще може да понесе санкция. Необходимо е да има масово кастриране на дворните и скитащите кучета, за да се спре увеличаването на броя им и да не се случват тия глутници от кучета, които са обичайна гледка по селата и крайните градски квартали", настояват екоактивисти.

Еленчето допълнително е било стресирано от лая на кучетата, както и от човешкия говор. Преживяло е тежък шок, за който ще е нужно време, за да отмине. Затова в такива ситуации е препоръчително върху дивото животно да се постави кърпа, за да не вижда какво се случва около него.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама