Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9451567 www.bgdnes.bg

Застраховайте пътуванията си

Посещението на друга държава става все по-сложно 

Ако екскурзията се провали, туроператорът е длъжен да ви върне парите до 12 месеца 

Пътуванията не са това, която бяха!
Държавите в Западна Европа и САЩ затварят границите си и посещението им с цел туризъм става все по-трудно. И ако пътуването ви е планирано месеци по-рано, то реално може да загубите инвестираните средства. Затова е хубаво да се подсигурите предварително предвид постоянно променящата се ситуация.
"Направете си застраховка - при всяко следващо бъдещо споразумяване за закупуване на туристически пакет съветваме да сключвате застраховка "Отмяна на пътуване", която дава гаранции и защити при евентуално възникнали неблагоприятни за потребителя събития", препоръчват от асоциация "Активни потребители", като по този начин ще спасите вложените пари.
Друг вариант при пропаднало пътуване е да търсете споразумение. "С оглед дългите срокове за връщане на дължимите пари при отменено пътуване/почивка (до 12 месеца от отмененото пътуване) и предвид сложната икономическа обстановка разумното решение би било с вашия туроператор да постигнете споразумение за намиране и осъществяване на най-благоприятното туристическо пътуване заместител, което може да се окаже едно по-изгодно и приятно преживяване", добавят от асоциацията.
Също така има възможност да получите ваучер за същата дестинация, но при планирана нова дата. Друга възможност е да получи ваучер за друга, сходна дестинация.
От събота САЩ ще наложат нова забрана за влизането на чужденци заради новите щамове на коронавируса. Няма да бъдат допускани хора, които са били във Великобритания, Бразилия, Ирландия и голяма част от Европа. Ограниченията ще влязат в сила с изпълнителна заповед на новия президент Джо Байдън. От днес до 1 март т.г. Белгия въвежда временна забрана за всички пътувания от и до страната с цел туризъм и развлечения. Забраната не важи за служебни и за други съществени пътувания по неотложни семейни или хуманитарни причини. Великобритания също обмисля затваряне на въздушните и морските си граници.

Реклама

Влаковете с места за велосипеди

Железопътните компании в Европа, включително и България, вече са длъжни да предлагат повече билети за пътуване с прекачване, реши Съветът на Европейския съюз. Това означава, че с един директен билет пътниците ще могат да се прекачват, за да стигнат до крайната си дестинация, по подобие на самолетните билети. Това ще гарантира и правата на хората при пренасочвания и отлагане или изпускане на други връзки.


Друга промяна предвижда във всеки влак да има поне четири места за превозване на велосипеди, като този брой може и да бъде увеличен по преценка на всяка държава членка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама