Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9452119 www.bgdnes.bg

Фараонката Ружа заплашва героиня на Кейт Уинслет

Британка разкрива в книга схемите на пирамидата

Тормозят по телефона и в мрежата авторката Джен Макадам, в чийто образ влиза носителката на "Оскар"

Заплахи по телефона е получила британката Джен Макадам, която разобличава в книга измамите на финансовата пирамида One Coin на бегълката от американското правосъдие Ружа Игнатова. От пост на Джен в социалната мрежа се разбира, че тя е възприела зловещите обаждания като заплаха от страна на криптофараонката Игнатова, която Интерпол издирва от три години заради присвоени над 4,5 млрд. долара от вложители във виртуалната й валута.

Реклама

Името на Джен нашумя, след като американската компания "Метро Голдуин Майер" (MGM) откупи правата върху творбата й и по нея ще снима филма "Фалшив". За главната роля в лентата е ангажирана носителката на "Оскар" Кейт Уинслет. Звездата ще се превъплъти в ролята на Джен, която е и продуцент на продукцията. Британката изгаря с 300 хил. долара в пирамидата на Ружа, преди да изчезне през 2017 г. Престъпната структура на бегълката от американското правосъдие продължава да действа под ново име и с нови босове.

В стремежа си да предпази хората от измамниците Джен продължава да разяснява публично схемите на мошениците, като по този начин удря по бизнеса им с огромни печалби.

"Напоследък получавам обаждания от непознат номер, очевидно този, който звъни, не се интересува кое време на деня е. Когато вдигна слушалката, връзката в повечето случаи прекъсва. Преди се ядосвах, но след One Coin всичко, за което мисля, е каква е ползата от това. Ружа, където и да си, да поговорим!", пише Джен. Естествено, отговор в мрежата от криптофараонката няма. За сметка на това разобличени нови босове на пирамидата публично заплашват Джен със съд. Един от тях е известен с прозвището Черния диамант, който продава пакети на One Coin в Индия, Африка и Пакистан.

Въпреки заплахите Джен е категорична, че няма да се откаже от борбата си да разобличава измамниците, от които самата тя се е измъкнала много трудно. Пътят й от хлътването и освобождаването от лапите на мошениците е част от сюжета в лентата "Фалшив" с Кейт Уинслет. Спасението е коствало на Джен много усилия - четене по темата за криптовалутите, консултации с експерти криминалисти, които от години работят за разкриване на престъпления в тази област.

"Ще продължа да излагам тази жестока измама и измамниците. Ружа също ме заплаши, но ще ви кажа, това, което казах и на нея, ще се видим в съда!", обръща се британката към Черния диамант. Джен призовава вложителите в криптовалутата да намерят сили да се справят с проблема си.

"Изправи се пред всичко и гледай как СТРАХЪТ ще избяга от теб! Отне ми много години, за да го осъзная, все пак по-добре по-късно, отколкото никога!", пише Джен. Допълва, че над 100 милиона британски лири са потънали в пирамидата на Ружа. В помощ на жертвите на измамите Джен организира виртуален семинар на 3 февруари. Един от лекторите на събитието е изключително популярният разследващ журналист Джейми Бартлет, който направи хитовия подкаст на Би Би Си "Как Ружа Игнатова измами света и след това изчезна".

Реклама
Реклама
Реклама