Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9456032 www.bgdnes.bg

Мравин и Кънчо образоват децата ни

Книги, брошури и учебници със спорно съдържание 

Сексуални теми в просветата тревожат родители 

Детска книжка с еднополови лебеди разбуни духовете през последните дни.
"Мравин и планетата гора" разказва за мравка, която търси своя нов дом, а по пътя му помагат две крилати дами, които живеят заедно. Главният герой се запознава и с два мъжки лебеда, които са заедно, защото се обичат. А авторката е решила да използва псевдонима Великан Василева.
Не за пръв път книги, брошури и учебници попадат под светлината на прожекторите заради съдържание, което мнозина приeмат за неприемливо за деца.
През октомlри миналата година се появи "В като Вагина" - първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета.

Докато някои я защитаваха, то родители съзряха заплаха в нея. Според създателите на книгата тя обхваща всичко - от менструация, вагинално здраве и сексуално предавани инфекции до позитивно отношение към тялото, секс, ЛГБТИ въпроси и дори себеопознаване и мастурбация.
"Книгата има за цел да запълни огромната пропаст в сексуалното образование в България и отвъд. Това е първата илюстрирана книга за сексуално здраве за момичета в България - страна, в която изцяло липсват часове по сексуално здраве като част от задължителната учебна програма и която заедно с Румъния е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичетата между 15 и 19 години", пише на официалния сайт на творбата. При отварянето на интернет страницата на челно място има момиче по къси гащи, чието долно бельо почервенява. Явно пресъздавайки идването на менструален цикъл.
Година по-рано брошура с хомосексуално съдържание влезе в български училища. Листовките с прегърнати мъже и детайлни подробности за различни видове секс разбуниха духовете тогава, макар авторите да обясниха, че са били създадени за гей барове и кабинети за анонимно консултиране на хомосексуалисти и изследване за СПИН.

Реклама


Най-потресаващият случай е от 2012 година, когато се появи рисуваният пенис Кънчо. Чрез своите приключения той обогатяваше сексуалната култура на децата от столичните учебни заведения. Със закачливи стихове в рими, както и чрез безумни рисунки на малчуганите от детски градини и училища бе обяснено подробно за секса и как се поставя презерватив:
"Кънчо се събуди,
готов да се труди.
Известен щурмовак съм аз.
Изпълнен съм с енергия и страст.
Раздавам се тук и там,
налага ми се често да се предпазвам вещо...
И накрая запомни: с дрешка винаги бъди,
щом любов ще правиш ти!".


От столичната здравна инспекция тогава обясниха, че информационната диплянка "Приключенията на Кънчо" е на повече от 10 години и е създадена в рамките на кампанията "Превенция на ХИВ/СПИН". Пенисът Кънчо е бил заимстван от немски здравноинформационен материал по същата тема. Чуждото име на героя е заменено с българско.
Сексуална скандална буря се разрази и през 2018 година. Един от уроците в учебник по биология за 9-и клас предизвика много коментари и спорове в социалните мрежи. Най-дискутираните текстове са в урок 28 - "Оплождане и индивидуално развитие", където в графа "Юношество" е написано: "Възможно е осъзнаване на сексуално влечение към същия пол". За зрялата възраст пък е записано "изграждане на трайни връзки с партньор от другия или от същия пол". Съставителите на учебника обясниха, че не са получили никакви забележки и оспорвания при дискутирането на съдържанието.
Преди седем години учебник за 3-ти клас по "Човек и общество" беше посочен с пръст, че съдържа чудовищни лъжи за историята на България. Най-голяма тревога предизвика цитатът, че "немюсюлманите имали право да изповядват вярата си... в семействата си, българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници... в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията". Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо - оставаше пълна тайна. Част от този урок гласи, че Апостола създал комитети за подготовка на общо въстание, но полицията го заловила и съдът го осъдил на смърт.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама