Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9456122 www.bgdnes.bg

Раздор в Темида връща дело срещу кмет

Отново нищят тръби за скрап в Белово

Магистрат не подписал мотивите срещу Костадин Варев

Съдия, неподписал мотивите по делото срещу кмета на Белово инж. Костадин Варев, става причина то да бъде върнато на предходната инстанция. Така процесът за нанесени щети за над 48 хил. лв. тръгва отначало.
Варев е обвинен, че в периода 2013-2014 година в качеството си на кмет не е положил достатъчно грижи за изпълнение на възложената му работа за изваждане на стари, излезли от употреба подземни тръбопроводи. В резултат на деянието му настъпили вреди за общината в размер на 48 745,10 лв. Според прокуратурата тръбите са били извадени и продадени за скрап на стойност 75 000 лева, но 50 000 лева от тях не били внесени в касата на общината. Действията по изваждане на тръбите са били извършени по договор с фирма, избрана от кмета Варев без търг.


Делото тръгна преди повече от три години в Пазарджишкия окръжен съд. В началото се стигна до почти патова ситуация, тъй като общината е конституирана като граждански ищец срещу своя кмет Варев и не се намери адвокат, който да защитава интересите й срещу него. Наложи се председателят на тричленния състав Александър Александров да се разпореди да бъде изпратено искане до адвокатската колегия за назначаване на особен представител. Имаше и друг фалстарт, заради който магистратите върнаха делото на прокуратурата за доразследване и допълване на обвинителния акт. Те се вслушаха във възраженията на защитата, че липсват факти как точно е бил определен в обвинителния акт размерът на вредите, че не е ясна фактическата обстановка, липсвали данни кой е възложителят на поръчката и не ставало ясно и дали е имало умисъл в действията на градоначалника. Нямало и заснемане на въпросния тръбопровод, както и първоначалната цена на тръбите, на база на която трябвало да се правят съответните изчисления за щети.
По-късно процесът тръгна и през миналата година се стигна до присъда, с която кметът Костадин Варев бе обявен за невинен. При гласуването обаче надделяват двата гласа на съдебните заседатели над този на председателя на състава Александър Александров. Тъй като той не приема доводите им за невинността на Варев, подписва решението с особено мнение.
Процесът се прехвърля на горна инстанция след протест на особения представител на община Белово и на прокуратурата. От своя страна Костадин Варев иска да бъде потвърдена оправдателната присъда. През тази седмица Пловдивският апелативен съд излезе с решение по казуса. Според магистратите при постановяване на първоинстанционната присъда са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Причината е, че съдията, който подписва присъдата на първа инстанция с особено мнение, изобщо не парафира мотивите към нея. Според апелативните магистрати това е недопустим пропуск и не е формален. Заради липсата на съдийския подпис под мотивите съдебният акт е определен като незавършен. Затова Апелативният съд връща делото на Окръжния за ново разглеждане от друг съдебен състав. Това решение е окончателно.
Адвокатът на Костадин Варев Стоян Парпулов коментира пред "България Днес", че случилото се не е прецедент и заседателите имат право сами да напишат мотиви, тъй като, макар в много случаи да не са с юридическо образование, те са със статут на съдии.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама