Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9456247 www.bgdnes.bg

Вдигат паметник на Гунди

"Синя" инициатива набира скорост

Скулптурата ще е в цял ръст, а не само бюст, както се прeдвиждаше досега

От бюст до бронзова фигура в цял ръст пораства паметникът на легендата на "Левски" и българския футбол Георги Аспарухов-Гунди, съобщават инициаторите от "Левски Фемили". Проектът е монументът да бъде поставен в градинка близо до родната къща на аспарухов в столичния квартал "Редута".
Първоначалният проект предвиждаше мястото да бъде почистено и облагородено с пейки, детски кът и осветление, а паметникът да бъде бюст. Сега за радост на всички почитатели на гениалният футболист бюстът се превръща в статуя в цял ръст.
За новата идея вече са предложени няколко проекта, но все още не е избран окончателният, по който ще се работи. Очаква се това да се случи в най-скоро време и да започне отливането на паметника, който ще бъде от бронз.
Начинанието получи зелена светлина от Столичната и слатинската община, а срокът за осъществяването на проекта е 30 юни, когато е 50-ата годишнина от гибелта на Аспарухов и съотборника му Никола Котков. Месеци преди крайния срок в Столичната община е подадено заявление за промяна, като паметникът на легендарната "деветка" да бъде излят от бронз и да е в цял ръст в естествен размер. До края на тази и началото на следващата седмица от "Левски Фемили" очакват одобрение на някои от представените проекти, за да започне същинската работа.


Идеята за поставянето на паметник на Аспарухов в родната му махала датира от около година и вече е минала процедурите по одобрение. Разбира се, събрана е подписка сред жителите на "Редута", които са въодушевени от идеята както за самия паметник, така и за ремонтирането на градинката, която с години буренясва и събира хулигани, вместо да е оазис за почивка и игра на малчугани.
В подкрепа на инициативата феновете на "Левски" от Националния клуб на привържениците пусна в магазина си на бул. "Т.Александров" №23 реплика на легендарната фланелка, носена в периода от 1979 до 1981 г. от футболистите на тогавашния "Левски-Спартак". Цената на синьо-бяла фланелка е определена на 42 лв, символизираща 42-те години от първото използване на тази реликва. В годините, в които отборът играе с тази фланелка, левскарите печелят три титли, две купи на съветската армия и две купи на България. Изправят се срещу европейски величия като "Реал" (Мадрид), "Динамо" (Киев), "Севиля", АЗ (Алкмаар) и други.
С такава фланелка на 3 юни 1984 г. е изигран и историческият мач "Левски" - ЦСКА 3:1, след който "сините" стават първият отбор в историята на българския футбол, спечелил т.нар. требъл, т.е. всички възможни три трофея в рамките на един сезон. С тази знаменита фланелка "Левски" няма нито една загуба в дербитата с тогавашния ЦСКА до 19 юни 1985 г. На тази дата се играе финалът за Купата на България, спечелен от "червените" с 2:1. Единствената загуба на "Левски" с тази фланелка от вечния враг се оказва и последният футболен двубой, игран с нея, както и последният мач, изигран под името "Левски-Спартак". След този злополучен финал клубът е прекръстен от червената комунистическа власт на "Витоша".
Печалбата от продажбите на ретро фланелките ще бъде дарявана за предприетата от благотворителната асоциация "Левски Фемили". Пръв с ретро екипа се върна във времето бившия футболист и треньор на отбора Ангел Станков, носел такъв екип като играч.
"Това беше голям отбор на "Левски"! Бяхме много силни и станахме няколко пъти шампиони, носители на купата. Дори в един сезон взехме и трите купи. Незабравими са и мачовете в Европа, в които се даде път на млади играчи като Вальо Греков например, тъй като имахме проблеми с контузии", спомня си Ангел Станков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама