Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9468280 www.bgdnes.bg

110 хил. лв. дариха за нов дом за иракско семейство

Напролет започва строежът, чака се документация

Събраха парите месец след като пожар изпепели до основи къщата им в с. Богьовци

Нов дом ще има иракското семейство, чиято къща изгоря до основи дни преди Коледа!

Над 110 000 лв. помощи събраха съпричастни дарители за Линда и Фреди от софийското село Богьовци. Повечето от тях са под формата на ваучери за храна към семейното ресторантче за традиционна иракска кухня, което Фреди държи на метри от Женския пазар в столицата. Това се случва само месец след като на 19 декември късо съединение подпали дома на живеещите от 26 години у нас чужденци. Къщата им в с. Богьовци вече е срината до основи с помощта на багер и повече от 30 местни доброволци, включили се в разчистването на руините.

Реклама

Информацията сподели пред "България Днес" Линда Ауани. 58-годишната жена няма думи да опише благодарността си към добрите хора, заели се със задачата да помогнат за изграждането на нов дом и да обезпечат семейството с дрехи, обувки, храна и човешка топлина.

"Надявам се през пролетта да започнем строежа на новата къща на мястото на изгорялата. Над 30 доброволци се събраха за разчистване на руините, дойде и багер, събраха и пари. Нямам думи да изразя благодарността си! Очите ми са изсъхнали от сълзи, но сърцето ми е пълно с радост! Не знам някой друг чужденец да е имал такава подкрепа в България, каквато ние получихме. Това е доказателство, че българинът е толерантен и помага. Думите не ми стигат да изкажа моето щастие и благодарност", не крие своята емоционалност и признателност Линда пред вестника.

Главната задача в близките няколко седмици е да се набави цялата документация, необходима за започването на строежа. Докато новият дом на Линда и Фреди стане факт, съпрузите живеят на квартира в София. Имат син и дъщеря, а фамилията се е увеличила и с двама внуци. Докато Фреди работи повече от 12 часа на ден за приготвяне на иракска храна, която дава срещу ваучери, Линда се труди в областта на интеграцията на бежанците. И двамата познават много хора и това също им помага вълната на съпричастност да се превърне в същинско цунами.

"До края на тази година хората ще могат да си получат ястията срещу ваучера, когато пожелаят. В живота ни никога не сме отказвали помощ и обичаме да правим добро. А сега плача на прекрасните коментари и писма, които получаваме. Много семейства ни предложиха да живеем в къщите им без наем. Финансова и материална подкрепа ни оказаха. След пожара бяхме само с дрехите на гърба, като бежанци. Веднага ни донесоха дрехи и обувки", споделя родената и израснала в Багдад жена, която със съпруга си са православни християни и четенето на Библията е сакрално за тях.

Линда и Фреди са категорични, че са избрали България и ще останат тук до края на живота си. "Още от началото я обичаме. Интегрирахме се много бързо, много приятели българи имаме. Щастливи сме от цялата тази човешка добрина", споделя още благодарната жена.

Реклама
Реклама
Реклама