Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9495558 www.bgdnes.bg

Кола стана учебник по история

Ботев и Аспарух на колата на разградчанина Драгомир Стефанов

Ликовете на Христо Ботев и хановете Аспарух и Крум греят върху автомобил.

Превозното средство, което се управлява от разградчанина Драгомир Стефанов, е изписано и с бележити български стихове. На предния капак на превозното средство на централно място е изобразен революционерът и писател Христо Ботев, а отстрани са изписани редовете на стихотворението му "На прощаване".

На задната лява врата може да бъде видян хан Крум заедно с първите писани български закони, които предвиждали различни видове наказания срещу клеветниците и други провинения, регламентирали правото на частна собственост и защитата й от посегателство и изкореняване на лозята, за да бъде възпряно пиянството сред народа.

Реклама

На задната дясна врата място са намерили основателят на българската държава и посветеният на него текст "Балада за хан Аспарух". Върху колата могат да бъдат видени още "Две хубави очи" на Пейо Яворов, както и "Аз съм българче" на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

"Рисунките и надписите не са мое дело, купих колата в завършен вид, тъй като ми направи много силно впечатление. По време на огледа в автокъщата бях заедно със съпругата ми, която е дългогодишен филолог и се интересува от българската история и литература. Тогава пред очите ми попадна този "Фолксваген Голф", който е произведен през 1998 година. И го купих. Така реших хем да й направя подарък на нея, хем да я зарадвам", разказа пред "България Днес" Стефанов.

Разградчанинът много харесва изписаните Крумови закони, тъй като вярва, че крадците и лъжците в наши дни трябва да бъдат наказвани със същата строгост. Превозното средство предизвиква огромен интерес в Разград, като хората масово се обръщат след него на улицата или се зачитат по стиховете, когато е паркирано.

"Не планирам в бъдеще да правя допълнителни изображения или стихотворения. По този начин ми харесва - не е претрупано и има достатъчно послания", каза още пред вестника Стефанов.

Ставри Калинов сложи гръцки богове

С гръцки богове и сцени от митологията преди години изрисува колата си скулпторът Ставри Калинов.

Той успява да преобрази возилото само за 4 часа, като използва техниката студена керамика. Калинов с усмивка признава, че полицаите най-много му се радвали, когато го спирали за проверка. На предния капак между фаровете Калинов слага икона, чието стъкло светело през нощта.

Реклама
Реклама
Реклама