Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9507154 www.bgdnes.bg

Симеонов и Каракачанов на разпит за корупция

Стартира процесът за аферата в Държавната агенция за българите в чужбина

Петър Харалампиев и компания обжалват старта на делото заради нарушения

Известни политици влизат в делото за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ)! Сред 105-имата свидетели, посочени в обвинителния акт, се открояват имената на зам.-шефа на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки, лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов, лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, научи "България Днес".

Очаква се те да бъдат привикани в спецсъда, за да дадат показания по корупционната афера. Има и възможност, ако страните не държат на разпитите им, ВИП свидетелите да не бъдат разкарвани, а да бъдат оставени да вършат важните държавни дела, като се ползват показанията им пред разследващите.

Реклама

На подсъдимата скамейка са ексшефът на ДАБЧ Петър Харалампиев, бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов, сърбинът Марко Стойов и собственичката на фирма за преводи и легализации Петя Симеонова. Те са обвинени като престъпна група за искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и документни престъпления. Според прокуратурата са искани рушвети за издаване на удостоверения за български произход.

"Такива злоупотреби са изключително позорни не само за Агенцията, а за България", заявява Валери Симеонов. Още след арестите той признава, че е знаел за сигналите за злоупотреби в ДАБЧ и като ресорен вицепремиер тогава е предупреждавал Харалампиев да внимава. "Нямаше как да преценя достоверността на информацията, затова се консултирах с колегата си Красимир Каракачанов", казва Симеонов. След като получил съгласието на колегата си, от чиято партия ВМРО е предложението за назначаване на Харалампиев, той предал сигнала на службите. По думите му информацията за злоупотреби тръгнала от шефката на отдел "Българско гражданство" в правосъдното министерство. Преди време Джамбазки признава, че е възможно централата на ВМРО да е посочвана като адрес за връзка на кандидати за българско гражданство. От "Възраждане" подкрепят акцията на прокуратурата в ДАБЧ.

Групата е разбита през есента на 2018 г., когато спецпрокурори нахлуват в агенцията, натръшкват близо 20 души с белезници и започват да събират документи. По време на тарашите от държавното обвинение изземат банкова касета на името на Томов, в която има над половин милион лева в различна валута. Разследващите посочват, че по всяка вероятност крупната сума е свързана с извършваната престъпна дейност. Пред КПКОНПИ Томов декларирал само 25 бона спестявания и 36 бона от заплати.

След почти 8-месечен престой в килията Харалампиев е пуснат срещу 100 хиляди лева гаранция. Делото е внесено в съда преди година, но зацикля. През януари т.г. на разпоредително заседание съдия Пенка Велинова решава, че най-накрая процесът може да тръгне по същество с разпити на свидетели.

Не на това мнение е защитата. Адвокатите откриват сериозни нарушения, които пречат на клиентите им да разберат обвиненията. Едно от тях е свързано със сърбина Марко Стойов. Той е обвинен като участник в престъпната група, но никъде не е описано кога и как се е включил, каква е ролята му. Затова защитниците обжалват решението за старта на делото, като настояват то да бъде върнато на спецпрокуратурата за оправяне на пропуските. Очаква се крайната дума на втората инстанция за съдбата на шумния процес.

Важният коз

Един от ключовите свидетели по делото е заместникът на Харалампиев - Димитър Владимиров, който след арестите се настанява в неговото кресло. Поелият поста проговаря пред разследващите, че с очите си е видял как Стойов се среща с Харалампиев и Томов и предава суми в евро за подкупи. Парите били от граждани на Албания и Косово, които искали удостоверения за българско гражданство, с които да си извадят заветния паспорт. Според защитата Владимиров е пропял, за да се спаси от арест и за да наследи поста. Освен него има още петима свидетели, които разказват за корупционната схема в ДАБЧ. Част от тях са служители на агенцията.

Реклама
Реклама
Реклама