Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9523792 www.bgdnes.bg

Черно море замръзва за месец, Дунав - за 66 дни

Зимите в миналото са били много по-тежки 

Най-студено е било в Трън - минус 38,3 градуса 

Минусови температури сковаха страната ни през последните дни. Малък Сечко прояви характер и в част от страната има значителна снежна покривка и заледявания.

В исторически план България е преживявала далеч по-страховити зими, като се е достигало до ситуации, които сега бихме окачествили като апокалиптични.

Реклама

Замръзванията на Черно море са явления, характерни за западното крайбрежие при продължителни застудявания и в миналото са се случвали няколко пъти.

През януари 1904 г. Варненският залив замръзва за период от 15 дни, а Созополският - за около един месец. Сковаване на Варненския залив има и през зимата на 1907/1908 г., когато това се случва за период от 2-3 дни.

Едно от най-големите замръзвания на Българското Черноморско крайбрежие е през зимата на 1928/1929 г. Тогава се наблюдава заледяване на водата по цялото крайбрежие, а не само в пристанищата. На 11 февруари 1929 г. ледът в пристанище Варна достига дебелина 30 см, а в открито море плават големи ледени късове. Морските течения ги натрупват във Варненския залив и по крайбрежието. Пристанището в морската ни столица преустановява дейността си заради ниските температури, а заледяването достига до нос Емине. Замръзва и каналът от морето до езерото. Ледът се стопява едва след 8 март.

През 1942 г. Варненският залив е запълнен с ледени блокове, краткотрайно замръзва морето и край Бургас, а през 1954 г. районът от Евксиноград до Галата е запълнен с ледени блокове на три пъти. През март 1954 г. ледът във Варненския залив позволява да се навлезе не повече от 50-100 м навътре в морето. През 1963 г. е наблюдавано последното замръзване на Черно море, което е и по-слабо.

Цели 28 пъти е замръзвала река Дунав през последните 30 години, но най-тежките случаи са от първата половина и средата на миналия век.

Реклама

Най-дълго реката е била заледена през зимата на 1953-1954 година. Тогава ледоход е регистриран за 89 дни, от 21 декември 1953 година до 19 март 1954 година, като пълното замръзване е било 66 дни. Емблематично остава замръзването от 1905 г, което е увековечено на картички, които се съхраняват в Регионалния исторически музей в Русе. На кадрите се вижда как хора от града ходят по леда и безпроблемно стигат до отсрещния румънски град Гюргево.

Последното замръзване на Дунав е регистрирано през 2011-2012 година. Ледовите явления са продължили 24 дни, като реката е скована за една седмица напълно.

Най-ниската отчетена температура, откакто в България се събират статистически данни, е измерена в град Трън през 1947 година. Тогава термометрите в Трънската котловина са показвали минус 38,3 градуса по Целзий. Ниската стойност се дължи на явлението температурна инверсия, при което се получава повишаване на температурата с изкачване във височина. Наблюдава се най-често в затворени полета през студеното полугодие.

Поради своята устойчивост с времето се увеличава зоната на натрупване на замърсяване на въздуха, което затруднява хоризонталното разпръскване. Увеличената зона функционира като преграда или таван. Поради този факт температурната инверсия има голямо значение по отношение на замърсяването на въздуха.

5 метра сняг в САЩ

5 метра сняг е най-голямото количество, което е натрупвало в населено място. Случва се през 1977 година в американския град Бъфало.

Градът е ударен от умерен снеговалеж, но с много силни ветрове - около 70 км/ч. В резултат на това неособено силният снегопад е причинил тежка слана, нулева видимост и ужасна снежна буря, която в крайна сметка е навяла цели пет метра сняг - абсолютен рекорд за един сезон.

Реклама
Реклама
Реклама