Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9524236 www.bgdnes.bg

Доц. Атанас Мангъров: Жена ми ме напусна!

Нямаме развод, много я обичам, тя и цялото ми семейство ще ме подкрепят за изборите

"Да, жена ми ме напусна! Не живеем заедно, но нямаме развод, аз още я обичам. И тя ще ме подкрепи на изборите, както и цялото ми задружно семейство, както и възрастната ми майка, която също много обичам."

Реклама

Това сподели доц. Атанас Мангъров малко след като стана ясно, че ще влезе в партийните листи за София и Варна. Епидемиологът от 40 години е в брак със симпатичната Анна, като двамата имат общо четири деца. Раздялата им не била свързана с изневяра или семеен проблем, а просто в липса на страст, тъй като се познават от студентските години.

"Такъв е животът! Ние се разбираме, обичаме и уважаваме като всяко семейство, но решихме, че ни е по-добре разделени на този етап", обясни доцентът.

Анна и Атанас се запознали покрай работата. Докторът си спомня, че тя била първата, която му помогнала в научна статия, и след това "не я пуснал" да си тръгне.

"Беше любов от пръв поглед. Анна е красавица, а и умник", казва инфекционистът.

Анна има дете от първия си брак - син Борислав, когото Атанас отглежда като свой роден ден. След това на бял свят се появява Елена, която носи името на майката на Мангъров, и близнаците Илия и Христо, кръстени на таткото на епидемиолога. С изключение на Борислав с днешна дата всички деца на двойката са се посветили на медицината и фармацията - Христо и Илия са лекари, а по-голямата им сестра Елена е фармацевт. Христо е дерматолог, а Илия педиатър.

Самата съпруга на Мангъров отказа коментар.

"Горд съм с децата си! Възпитах ги като достойни хора", споделя още Мангъров.

Реклама

Докторът е потомък на прочута фамилия, а 98-годишната му майка, на която отпразнува рождения ден с торта и свещички, той посещава ежедневно, и то без да носи маска.

"Майка ми 35 години беше началник на детското отделение в болницата в Стара Загора, където съм роден. След като завърши медицина в Загреб по време на войната, тя не е спирала да чете и да се интересува и след като спря да работи, от медицина. Баща ми Христо беше зъболекар и много ме строяваше", спомня си днес Мангъров.

Самият той не се страхува от смъртта и е виждал стотици случаи в кариерата си, когато се случват чудеса в излекуването на пациенти.

"Имал съм и аз едно премеждие, след което може да се каже, че живея втори живот. Докато бях в казармата като артилерист в Стара Загора, едва не ослепях", обяснява докторът. Мангъров имал проблеми с очите, а заради физическото натоварване ретината му се отлепила.

"Беше кошмарно! Бях стигнал да си мисля дали да не си взема куче да ме води на каишка и дали въобще ще оцелея. Минах през какви ли не доктори", спомня си доцентът. Тогава един австрийски лекар, светило в офталмологията, оперирал лещата му и направил чудеса за него.

"Вече виждам много добре, дори чета вестник без проблем", смее се Мангъров. Свободното си време инфекционистът прекарва в плуване и стрелба.

Три пъти в седмицата ходи в басейна, а понякога и стреля, макар че се отказал от месото и вече не ходи на лов.

"Не съм строг вегетарианец, но не наблягам на месото", твърди инфекционистът. Притежава седем пушки и ловен билет, но скоро не е ходил на лов. "Все нямам време. А и с тази пандемия малко се закучиха нещата", твърди доцентът.

Бях и тираджия

В най-трудното за България време - след 1989 г., заради безпаричието доц. Мангъров хвърлил лекарската престилка и заминал да работи в чужбина.

"Първо бях в Швеция, исках да замина в Канада после, само че нещо не се получи първоначално. После, като отидох втори път, почнах като шофьор на тир. Но знаете ли, още мои колеги карат тир сега, дори понякога си пишем, поздравяваме се. Работих не много дълго като тираджия и се върнах в България. Купихме си тир от една разпродажба с приятели. И после го карахме пак, имаше много смешни приключения с него. После и с това приключих. Но за нищо не съжалявам, което ми се е случило в живота", заключава докторът.

Разцепи АБВ

Оставка заради хулите на Георги Първанов към номинирания за водач на листа в АБВ доц. Атанас Мангъров полетя вчера от централата на партията в Пазарджик. Областният шеф на АБВ в града Атанас Шопов обяви, че напуска заради острите критики на основателя на партията към номинацията на доцента. "Напускам поста областен председател на АБВ, както и членството си в партията със смесени чувства. Не приемам и не разбирам позицията на създателя на партия АБВ срещу номинацията на един достоен човек - доцент, лекар, инфекционист, начело на листите на партията", написа в социалните мрежи Шопов. С него се заканиха да си тръгнат от формацията още членове на АБВ в Пазарджик. Основателят на партията и бивш президент Георги Първанов остро се възмути от издигането на Мангъров за депутатски пост от страна на лидера Румен Петков, тъй като подкрепял политиката на щаба, с който пък доцентът воюва от началото на пандемията. Според Шопов именно изказванията на Първанов били "капката", която преляла чашата на търпението му. Самият Мангъров отказа да коментира ситуацията.

Реклама
Реклама
Реклама