Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9529138 www.bgdnes.bg

Ето ги Мурат и Светослав, обвинени за трафик на рекордните 400 кила хероин през Варна

Собственикът на фирма и митничарят, пробвали да трафикират през Варна рекордно количество хероин остават в ареста. Това реши преди минути състав на варненския Окръжен съд. 

Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура - Варна и наложи най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“, на двамата мъже, обвинени за контрабандата на над 400 кг. хероин. Мурат.К. на 35 г.одини и Светослав.Ф. на 45 години.  бяха привлечени към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително - престъпление по чл. 242, ал. 2 във връзка чл. 20 ал. 2 от НК. Законът предвижда за това деяние наказание лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Реклама

Окръжната прокуратура във Варна припомня, че на 7 февруари 2021 година, при проверка на контейнери, пристигнали на пристанище Варна – Запад от Дубай със страна на произход на пратката Ислямска република Иран, бяха установени 71 ролки покривни платна с подложка (битумни ролки) с изрязани в тях тайници с 487 пакета, съдържащи високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг.

Предстои назначената експертиза да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика, като в зависимост от това да бъде определена и стойността му. По цени за нуждите на наказателното производство, стойността на хероина може да варира от 26 до 36 милиона лева, като пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

От събраните доказателства по случая е видно, че в извършването на деянието са участвали собственика на дружеството вносител на стоката Мурат К. на 35 години и служителя от митнически пункт Търговище Светослав Ф. на 45 години.  До момента двамата мъже бяха задържани за срок до 72 часа.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама