Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9533330 www.bgdnes.bg

Баскетболната легенда Петко Маринов: Притеснен съм за мача с Латвия

Нашият отбор не показва класа, но няма какво да губим

Баскетболната легенда Петко Маринов не е оптимист за решителната европейска квалификация при мъжете срещу Латвия. Двубоят е днес в Рига от 19.30 и ще бъде излъчван по БНТ 3.
"Винаги сме свикнали да казваме, че мачът ще се реши с желание и себераздаване, но те звучат като лозунги. Класата ще е най-важното - заяви Петко Маринов. - Доста съм притеснен, защото нашият отбор не показа класа. За пръв път ще прозвуча песимистично и ще бъда най-щастливият човек, ако момчетата ме опровергаят."
Маринов отбеляза физическото предимство на латвийците в сравнение с българските национали.


"Момчетата ще бъдат мотивирани да спечелят. Убеден съм. Росен Барчовски има богат избор. На латвийците ще им тежи домакинството. То ще е символично, защото няма да има публика. Ние няма какво да губим. Трябва да играем такъв баскетбол, че да компенсираме ръстовия и физически недоимък. Когато излезем срещу отбори от Европа, изглеждаме като кадети."
При победа България се класира за европейските финали. Дори и при загуба с по-малък пасив от 6 точки все още ще имаме шансове.
"Ще се радвам да отидем на европейско първенство, но кого ще залъжем. Там ще падаме с по 30-40 точки - смята Петко Маринов. - В българския баскетбол трябва да настъпят коренни промени. Като се започне от школите. Да се види какви хора работят там, какъв ценз имат и колко могат да научат децата. Ние сме много изостанали в това отношение. От 1963-та съм в баскетбола. Никога в България не е имало толкова голям недостиг на играчи. Прави ли ви впечатление, че през последните десет години в националния отбор се въртят 10-12 души? Едно време се правеха по три представителни тима."
В тима няма да се включи Александър Везенков. Звездата на отбора не беше пуснат от своя клубен тим "Олимпиакос".
"Сашо Везенков може да е лидер, ако дойде за някой мач. Ще вдигне самочувствието. Но той ще пристигне за два дни и какво? Комбинации ли ще заучи? Тактиката в защита ли ще научи? Той ще е изморен, защото преди това ще е имал мач - допълни Петко Маринов. - Една птичка прави пролет, но трябва да е прекалено силна птичката."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама