Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9534505 www.bgdnes.bg

Китайци прославят България

Академията в Пловдив - люпилня на световни таланти

Ли Минхуей и Хуанг Бойо мачкат претендентите в Германия

България за сетен път се прослави пред света!

Златен медал за изключителни постижения в камерната музика спечелиха Ли Минхуей (вокал) и Хуанг Бойо (пиано) на Международен конкурс и фестивал за изкуства, музика, песни, танци и фолклор "Зимните звезди на Дрезден 2021".

Двамата китайци са докторанти на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и доц. д-р Людмил Петков в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив (АМТИИ). Това е поредното огромно признание за родината ни и академията. Преди тях друг китайски докторант по класическо пеене на ректора на академията Ванг Йе отнесе конкуренцията на друг международен конкурс в Москва по време на пандемията.

Реклама

Фестивалът в Дрезден е изключително престижен световен конкурс за музика и изкуства, който традиционно се провежда през януари в културната столица на Германия, Дрезден. От тази година арт фестът е в онлайн издание, чрез специална платформа с дистанционно участие заради пандемията.

Журито, съставено от известни немски и чуждестранни професионалисти в областта на културата и изкуството, отличи със специален сертификат и проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак за личен принос в укрепването на международните културни отношения, за подкрепа на многонационалните традиции и за професионални постижения.

"Много съм щастлива и удовлетворена от постигнатото. По време на епидемичната обстановка осигурихме необходимите условия за репетиция на Ли и Хуанг. Преди да избере България, нашата академия и мен, Ли е учела и живяла в Италия. В началото нямах физическа възможност да бъда неин ръководител, но след настояване от нейна страна се съгласих. В началото не тръгна според очакванията, но след това с желание, дисциплина и отдаденост показа огромно израстване", сподели пред "България Днес" ректорът на АМТИИ.

Китайските докторанти се чувстват наполовина българи, а след завръщането си в родината са истински посланици както на българския дух, така и на престижната образователна и научна сфера на академията, категорична е проф.Шекерджиева-Новак пред вестника.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама