Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9534576 www.bgdnes.bg

Вежди и Чапа готови да направят паметника на Ламбо

Подписка за великия актьор тръгва в цялата страна

Надявам се някой от тях двамата да извае скулптурата на Стефан Данаилов, казва инициаторката на проекта Ирен Кривошиева

"Много искам Вежди Рашидов или Георги Чапкънов-Чапа да направят паметник на Стефан Данаилов и вече съм се заела с тази идея. Тя се роди от мен и от сина ми, но смятам да присъединя към подписката и хилядите хора, които обичаха и се радваха със Стефан."

Реклама

Това сподели голямата ни актриса Ирен Кривошиева, която започна инициатива да се постави паметник или скулптура на покойния Стефан Данаилов пред Народния театър.

"В Народния театър Стефан изигра големите роли в живота си като артист. Синът му Владимир също ще помага идеята да изкристализира до нейното осъществяване. Стефан заслужава! Пред Народния театър има бюст-паметник на Григор Вачков, който е инициатива на негови близки, пред дома на Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев - паметна плоча. Смятам, че и Ламбо заслужава да не го забравим. Той беше многопластов артист - политик, баща, съпруг, във всяка посока събира цялото си сърце", обяснява още Кривошиева.

Вариантите актрисата да осъществи идеята си е да намери средства - от общината, под егидата на Народния театър или от лични спонсори. В момента Ирен събира подписка, в която изтъкнати дейци на културата вече са сложили своя подпис.

"Искам тази подписка да обиколи цяла България, ще намеря начин това да се случи", споделя Ирен. Ако трябва, тя ще включи в идеята и шефа на артистите Христо Мутафчиев, който също ще помогне в подписите.

"Разбира се, че бих се включил в конкурс за паметник на Ламбо. Моята професия не е политик, аз първо съм художник. Съгласен съм, че трябва да се увековечи името на този светъл човек по някакъв начин. Дори говорих с Ирен по тази тема. Но когато става дума за такава личност като Стефан Данаилов, трябва първо да се осигурят средства и след това да се започнем с работата. Името на Ламбо предполага да няма самодейност, така че тези неща трябва да изкристализират във времето. Но, да, бих участвал в подобен конкурс! Тъй като, ако средствата са публични, но такъв конкурс трябва да има, разбира се", сподели от своя страна председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов, който след срещата си с Кривошиева е дал съгласието си за направата на паметник или скулптура на Стефан Данаилов.

Реклама

"Обичах го много, каквото и да кажа за него, ще е малко. Затова с удоволствие бих го увековечил", допълни още ексминистърът на културата.

Другият наш велик скулптор, който би искал да участва в процеса по създаване на паметник на Стефан Данаилов, е Георги Чапкънов.

"Много ми се иска и аз да участвам в този конкурс, тъй като със Стефан бяхме приятели. Едва ли някой от младите творци го познава толкова добре, колкото аз. Ние имаме много общи спомени и идеята е прекрасна", сподели Чапа, който не е уплашен от коронавируса, но мечтае да има повече работа и съответно доходи.

"В момента на всички творци ни е трудно. Виждате тази пандемия колко много хора остави без приходи. Като скулптор никога не съм оставал толкова време без работа и, разбира се, че много искам този вирус да си отиде. Не бих се ваксинирал, спазвам някакви мерки, но хората вече се измориха и от тях. Дано тръгнат нанякъде нещата", сподели Чапкънов пред "България Днес".

"Знам за идеята на Ирен Кривошиева да има паметник на Стефан Данаилов. Аз лично имам незабравими мигове на сцената с него - особено в "Енигматични вариации" на Ерик-Еманюел Шмит - най-добрата пиеса за любовта. Винаги сме се обичали и тачили като приятели. Нямам нищо против да се прави паметник на моя колега Стефан Данаилов, надали някой е играл с мен толкова много, и то само двамата на сцената. Но да се прави само паметник на един артист, който ще да е той пред Народния театър, е невъзможно предвид това, че в този театър има страшно много артисти в поколенията назад, които също заслужават паметник", сподели пред "България Днес" директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Според него има много достойни артисти, които не могат да бъдат забравени и пренебрегнати. "Ами един Георги Георгиев-Гец, Любомир Кабакчиев, Стефан Гецов, всички тези хора заслужават. Може ли аз да пренебрегна всички тях за сметка на един човек, който и да бил той? В този смисъл предложих пред Народния театър да се направи паметник на българския дух и достойнство. Той ще обединява всички тези артисти и духовни творци, оставили много на България. Това е моето отношение не само като директор на първата ни трупа, но и като творец" - обяснява Мариус Донкин.

Реклама
Реклама
Реклама