Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9535752 www.bgdnes.bg

35 пъти гей ръга с нож лекар

Убиецът е пуснат предсрочно от затвора

Жертвата била изкормена, вътрешностите и червата й се валяли по пода

35 пъти гей забива нож в тялото на интимния си приятел лекар в Пловдив. За бруталното престъпление ромът Стилян Михайлов получава присъда от 18 години затвор. Излежава 11, след което е пуснат на свобода предсрочно.

Убийството на д-р Венцислав Проданов е едно от най-жестоките престъпления, извършвано в Пловдив в началото на новото хилядолетие. По време на разследването криминалисти възстановяват минута по минута последните часове от живота на анестезиолога д-р Венцислав Проданов, а убиецът е заловен за часове.

Реклама

На 2 януари 2004 г. в 19.00 ч. д-р Проданов приключва дежурството си в УМБАЛ "Свети Георги" и тръгва към дома си с червената си "Мазда". Лекарят живее в мезонет в нова сграда на бул. "Христо Ботев". Лекарят влиза в луксозния си дом, пуска един от любимите си дискове с джаз и се отпуска на дивана. Три часа по-късно той е мъртъв. Проданов е напълно обезобразен. По тялото му има 35 прободни рани от кухненски нож. Дупки в ръцете му. Той лежи в средата на хола в огромна локва кръв.

След като три дни не се явява на работа, колегите му започват да се притесняват. Постоянно му се обаждат по мобилния телефон, но той не отговаря. Те предполагат, че той се е чувствал зле, защото е страдал от високо кръвно налягане, и решават да проверят на място какво се случва. Отиват до мезонета, звънят дълго на вратата, но никой не им отваря. Двама негови колеги се качват на покрива и от капандурата влизат в апартамента на Проданов. Ужасени са от това, което виждат - студеното тяло на лекаря лежи на пода в хола. Очите му не се виждат от съсиреците. Жертвата буквално била изкормена. Вътрешностите и червата на жертвата били извадени от тялото, цялото жилище тънело в кръв.

Лекарите веднага викат ченгета. Започва разследване, при което става ясно, че лекарят е провел два разговора след завръщането си у дома и след това при него е дошъл Стилян Михайлов-Гагари от Столипиново. Двамата с Проданов се срещнали няколко месеца преди убийството. Лекарят му предложил чаша кафе и те се сприятелили. Гагари работел в дърводелски цех и понякога почиствал жилището на доктора. Според разследването Михайлов бил интимен партньор на лекаря. Медикът отскоро бил разведен и имал предпочитания към мъжките ласки.

Версията на полицията е, че във фаталната нощ чистачът е бил в мезонета на анестезиолога. В един момент взел от кухнята нож с 15-сантиметрово острие, издебнал Проданов в гръб и започнал да нанася удар след удар в тялото му. Намушкал жертвата в корема и гърдите. Лекарят се опитвал да се защити, но без успех. След смъртта Стилян прибрал музикалната уредба и мобилния телефон на жертвата. Заключил жилището и изчезнал. След убийството дърводелецът си взел отпуск, за да прекара повече време с бременната си съпруга Елисавета, която била от село Труд. Той дал на годеницата открадната музикална уредба, защото преди това й бил обещал да й подари такава.

В деня след убийството двамата прекарали няколко часа заедно, след което той се върнал в Столипиново и се напил с приятели.

Два дни след убийството на лекаря ченгетата стигнали до заключението, че Стилян е извършителят. Ключ към разплитането на престъплението дали изчезналите ключове от жилището на жертвата и засечени разговори по мобилните телефони. Стилян дори отговорил на едно от позвъняванията на задигнатия джиесем на убития лекар. Ченгетата се престорили на колеги на анестезиолога и позвънили на телефона му, уж че го търсели за помощ. Въпреки че седял пиян с приятели на маса, Стилян отговорил на позвъняването. Той е задържан. В джоба на сакото му били открити ключовете и телефонът на д-р Венцислав Проданов. С ДНК анализ и отпечатъци, открити по чаши в дома на убития и по музикалната уредба, безспорно било доказано, че дърводелецът е очистил лекаря.

Реклама

Стилян отричал. Той твърдял, че ходил в мезонета на медика, но попаднал на трупа. Уплашил се и избягал. Посочва като извършител съседа си - Чингис, с когото уж д-р Проданов имал неуредени сметки за продажба на наркотици. Чингис обаче имал алиби за времето на убийството.

Стилян бил заключен в ареста. Там направил опит да се обеси с някакви върви, но съкилийнците му го спасили. В крайна сметка той получил 18 г. затвор.

    Пикантни подробности

По време на делото срещу Стилян Михайлов станали ясни пикантни подробности за отношенията между лекаря и дърводелеца. Гагари заявил пред съда, че медикът му предложил да правят секс, но той отказал. Докторът се опитал да го изкуши със скъпи подаръци пари, парфюм и дрехи, но не успял. Убиецът казал още, че лекарят му е признал, че има интимен приятел, който работел като инженер.

Свидетел по делото заявил, че д-р Проданов харесвал по-млади мъже, бил педантичен към чистотата и много чувствителен. Грижел се много за външността си - ходел на маникюр, правел си маски. Винаги бил с маркови дрехи, чист, спретнат, напарфюмиран. През лятото на 2003 г. съседи забелязали да води млади роми вкъщи да ги черпи. Един от тях бил Стилян.

Близките на убития лекар пък заявили по време на процеса, че причината за убийството му са парите му.

текст под снимка

Стилян Михайлов-Гагари в съдебната зала

Кооперацията, в която е убит д-р Проданов

Реклама
Реклама
Реклама