Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9539008 www.bgdnes.bg

С 40 млн. лв. "замазват очите" на Тео Ушев и Анри Кулев

Нов закон за "обслужване на масовия вкус"

 87 филмови дейци с отворено писмо до Радев за вето над промените в киното

Подписите на 87 филмови дейци, между които на световноизвестния аниматор Тео Ушев и режисьора и карикатурист Анри Кулев, стоят под отворено писмо до президента. Режисьори, продуценти, сценаристи и оператори искат вето над приетия нов закон за киното, посочвайки, че промените ще предоставят възможност за корупция в киносредите и ще се "обслужва масовият вкус".

Парламентът преди броени дни прие окончателно на второ четене промените в Закона за филмовата индустрия, които предвиждат увеличаване на финансирането на националното филмопроизводство, отделяне на подпомагането на фестивали и културни прояви в отделна схема, както и създаване на нови схеми за държавна помощ за производство на сериали и за възстановяване на разходи за производство на филми и сериали. Годишният размер на средствата по схемата за държавна помощ за производство на филми не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация. До момента годишната субсидия не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални филма, 14 документални и 160 минути анимация. Годишният бюджет ще надхвърли 40 млн. лева.

Реклама

За първи път тв сериалите също ще бъдат субсидирани от държавата, но по отделна схема, която ще влезе в сила от 2022 г. след информиране на Европейската комисия. Въвежда се и нова комисия към досегашните, функциониращи в рамките на ИА НФЦ. Тя ще заседава последна и ще сверява подкрепения от държавата проект с готовия филм, на базата на което ще разрешава пускането му на екран. Режисьорите, било и утвърдени, вече няма да могат да получат субсидия за следващ проект, ако предишният им филм няма поне 7500 платени гледания (закупени билети в кината или онлайн).

Според 87 от най-видните ни режисьори и сценаристи новите закони ще ощетят повече, отколкото да са в полза. В писмото те посочват, че не приемат закона, който според тях е в абсолютен разрез с европейските практики. Ето какво още казват те:

"За съжаление, предлаганият ЗИД на ЗФИ е пълен с противоречия и ние не вярваме, че капацитетът на настоящата държавна администрация, ангажирана с прилагането му, е способен да ги преодолее. Нещо повече, измененията и промените в закона предпоставят усложнени процедури, които ще доведат до административен произвол и възможност за бъдещи корупционни практики. Затова искаме неговото цялостно преразглеждане след смяна на сегашната администрация в сектора" - пишат те, посочвайки, че огромната сума, която се отпуска, е само "замазване на очите".

Настояващите за вето кинодейци, между които е и известната режисьорка на документални филми Адела Пеева, посочват още, че е недопустимо високохудожественото кино и сезонните сериали да се поставят под една шапка и целта на културната държавна политика е да се обслужва масовият вкус.

От своя страна председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов след приемането на промените доволно заяви, че за първи път киното в България ще може да разполага с толкова много средства. Депутатът и актьор Евгени Будинов също отбеляза, че това е "исторически момент".

Какво предстои и дали искането на 87-те кинодейци ще бъде уважено - скоро ще стане ясно.

Реклама
Реклама
Реклама