Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9542573 www.bgdnes.bg

30 души яли заразеното месо

Фамилии с трихинелоза в село Брежани 

Двама ловци в болница, останалите се лекуват вкъщи 

30 души са изследвани за трихинелоза в Брежани заради съмнително месо от дива свиня.

Благоевграското село пламна с болестта, след като стана ясно, че петима ловци и техните семейства (общо 10-ина души) са заразени. Двама от авджиите са настанени в Инфекциозна болница – София, с температура и болка в мускулите, а останалите се лекуват в домашни условия.

Една от версиите е, че заразените са яли суджуци, които не са били термично обработени, което е позволило на заразата да оцелее.

Реклама

"Постоянно държа връзка с ловците, които казват, че се чувстват добре и нито един от тях не е в тежко състояние. Досега са изследвани около 30 души, но призоваваме хората да са отговорни и и всеки, която е консумирал от месото, да си направи изследване. Дори и да няма признаци на болестта", заяви пред "България Днес" Благой Стефанов, кмет на Брежани.

Управникът обясни, че не може да даде информация как е тръгнала заразата и призова специализираните институции да обявят причините, след като направят пълните изследвания. "Ще има разследване, защото тази ситуация трябва да се разплете", каза още Стефанов, като уточни, че не знае къде е било изследвано месото. Предположенията са, че то идва от четири глигана - два големи и два малки, която са били отстреляни по време на групов лов от местната дружинка.

"Искаме да подчертаем, че многократно през последните години ръководствата на ловно-рибарските сдружения и експертите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разясняват сред ловците, че единственият сигурен начин за установяване на трихинелозата е чрез изследване на дивечовото месо в референтна лаборатория по ензимния метод. В противен случай няма гаранция, че необработеното термично месо е безопасно за хората. А това небрежно отношение към изследването на пробите е проявено при положение, че те така или иначе се вземат и изпращат в областните лаборатории на БАБХ заради африканската чума по свинете", излязоха с позиция по случая от Съюз на ловците и риболовците в България.

Милиметров червей разболява

Трихинелозата се предизвиква от трихината - вид кръгъл червей, който паразитира у човека, свинята, кучето, котката, плъха, мишката, но се среща и у редица диви животни (мечки, лисици и други).

Женската трихина достига до 4 мм, а мъжката - 1,6 мм. Сред симптомите са гадене, повръщане, диария, коремни болки. Мускулите набъбват и се втвърдяват, блокира се и подвижността на очната ябълка, като се придружава от характерен оток на клепачите.

Реклама
Реклама
Реклама