Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9545274 www.bgdnes.bg

Босът на плуването Аврамчев: Шокиран съм от допинг скандала

Президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев се хвана за главата след трите положителни допинг проби в националния отбор. "А" тестовете на Здравко Баблаков (18 г.), Светлозар Николов (20 г.) и Благой Панайотов (18 г.) са установили наличие на анаболния стероид станозолол. Те дадоха проби на 4 февруари след акция на Националната антидопингова агенция.

"Нямам никакво обяснение и съм шокиран от цялата случка! - сподели за "България Днес" Георги Аврамчев. - Както подразбирам и предполагам, този препарат е бил даден в края на декември. Точно когато състезателите са били в почивка. Ще поканя уличените плувци, за да дадат обяснение в сряда или четвъртък. Страшен удар в гръб срещу българското плуване. В последните години имаме изключителни резултати. Направихме чудеса, за да може в тази трудна година с пандемията да съхраним плувците. Да имат нормална подготовка и възстановяване. Бяха обгрижвани. И в този момент, когато всичко върви нагоре, да направят подобна глупост..."

Реклама

През последните две години националите са дали над 100 допинг проби. До момента всички са отрицателни.

"Някой се е подлъгал да взима нещо, което съдържа препарата. Този допинг е отживелица. Остава дълго време в организма. Трябва да си некомпетентен или луд, за да ползваш такива неща - добави Аврамчев. - Анаболите не се чистят 8-9 месеца. Някой им е направил мечешка услуга и ги е подлъгал. Гарантирам, че националният отбор никога не е давал и няма да дава забранени средства. Ще вземем мерки. Ако един състезател няма устои и морал, няма как 24 часа да бъде надзираван. Всички са изкарали курс за антидопинг. Подписали са заявления, че няма да ползват забранени средства. Огромно разочароване за мен и за щаба на националния отбор. Изключително неприятен гаф."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама