Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9546522 www.bgdnes.bg

Георги Андонов, автор на паметника на Боян Мага: Хорското мнение не ме интересува!

Ако не го харесват, ще си го взема и ще го подаря на музей във Франция 

"Мненията на хората не ме интересуват, защото това е свободна авторска работа. Подарил съм я на града. Когато рисувам картина или правя скулптура, не питам никого, не се съобразявам с ничие мнение. Това е смисълът на авторската работа. Изкуство е в крайна сметка - няма как да го обясня, всеки може да го тълкува, както иска. Целта на този паметник е да вълнува обществото и го постигна."

Това коментира пред "България Днес" художникът и скулптор Георги Андонов, който е създател на паметника на мистичната личност Боян Мага. 4-метровият монумент от бронз се появи на пристанището в Бургас преди няколко дни и предизвика публичен дебат заради страховитата визия на човек с вериги и две лица (човешко и вълче), както и присъствието на масонски символи.

Реклама

"Преди години живяхме в едни времена, когато всички харесваха едно и също нещо, каквото и да им сложат. Добре е, че сега не сме в такива времена и всеки има право на глас. Глупостите, които се пишат във фейсбук, минават и заминават, но важното е, че нещо като скулптурата ще остане. Това е по-важно за мен", каза още пред вестника Андонов, уточнявайки, че завършването на проекта му отнема година и половина.

Творецът коментира и появилите се мнения, че паметникът е само временно поставен и няма да остане за постоянно на бургаското пристанище.

"Нямам информация да е само временно. Ако решат да махнат скулптурата и толкова не я искат, мога да я подаря на музея на катарството във Франция. Всички тези спекулации започват да ме дразнят", заяви емоционално Андонов.

Боян Мага, наричан още Боян Магесник и Баян, известен и с християнското си име Вениамин, е син на цар Симеон Велики от втория му брак със сестрата на Георги Сурсувул. Принцът имал способности да се превръща във вълк (и други зверове), както и да омагьосва природата с песните и свиренето си. В българската култура Боян категорично не е езически образ според доц. Веселина Вачкова от Института за исторически изследвания към БАН. Съвременни литературни автори го считат за основоположник на богомилството.

Прилики с лорд Волдемор

Човековълкът на Андонов напомня на зловещата първа поява на злия лорд Волдемор от поредицата "Хари Потър", отчетоха наблюдателни читатели. На финала на първата част от магьосническата сага злият магьосник изскача от тила на учителя в "Хогуортс" професор Куиръл. Така Черният лорд решава да се разкрие пред момчето. Куиръл крие господаря си цяла учебна година под тюрбана си, преди вградилият душата си в него лорд Волдемор да се появи, за да се докопа до зашеметения Хари.

Реклама
Реклама
Реклама