Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9547627 www.bgdnes.bg

Русенският митрополит Наум: Ваксинирането не е грях!

Миряни се боят от чипиране и външни влияния след имунизацията

Надя Панкова

Ваксинирането не е грях!

Това обяви в официално писмо до енориашите Русенският митрополит Наум. Негово Високопреосвещенство направи официално изявление към миряните, за да успокои по-тревожните от започналата масова ваксинация.

"Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум", напомни на енорията си митрополит Наум. По думите му всеки решава дали да се ваксинира, но е добре да помисли и за здравето на ближните си.

Реклама

"Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните", припомня митрополит Наум.

От Русенската митрополия коментираха пред "България Днес", че мотивите на Негово Високопреосвещенство да излезе с подобни разяснения към енорията са масовият страх и скептицизъм към ваксините.

"Негово Вискокопреосвещенство се е изразил много ясно и подробно в изявлението си. Но частта с греховността, на която акцентира, е заради факта, че много хора са скептични към ваксините, а други се притесняват от така наречените външни влияния след поставянето на имунизацията. Затова и е негов архипастирски дълг да разясни тези неща, които тревожат богомолците", разясниха пред вестника от секретариата на митрополията.

Причината за уточнението, че ваксинирането не е грях, бил и фактът, че много миряни се страхували, че съзнанието им ще бъде повлияно от имунизацията, а масово невежи енориаши твърдят в социалните мрежи, че дори можели да бъдат чипирани. Не само русенската епархия има подобен проблем - множество конспиратори твърдят, че ваксината ще направи хората податливи на манипулации, а теорията с чипирането се шири из цяла България.

По-важно според Русенския митрополит е желанието на хората за ваксиниране да е след консултация с личния лекар, а не със социални мрежи или конспиративни теории в интернет. За това говори лично и Негово Високопреосвещенство.

"Желаещите да се ваксинират следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници", припомня митрополит Наум.

Реклама

Той не пропуска да напомни на миряните, че винаги могат да потърсят духовна утеха в църквата, но в никакъв случай това да не става за сметка на здравето им или на това на други богомолци.

"Припомняме, че посещението в храмовете и светите обители на лица в болестно състояние, прикриващи или пренебрегващи умишлено подобни клинични симптоми, е абсолютно недопустимо и безотговорно, защото по такъв начин те застрашават здравето и живота на свещенослужителите и на останалите богомолци", казва още митрополит Наум.

Негово Високопреосвещенство припомня и че молитвите в храма се отправят задължително през маски, а дезинфектантите са на разположение на всеки и миряните са длъжни да спазват противоепидемичните мерки.

"Божието благословение и закрила да бъдат над всички нас, амин", завършва изявлението на митрополит Наум.

Той не е единственият духовник с апел за ваксините. Неврокопският митрополит Серафим също обяви, че миряните сами трябва да решат дали да се имунизират и не е работа на църквата да ги насърчава или обезкуражава.

"Не е работа на православната църква да насърчава нито да се ваксинират хората, нито пък да ползват едни или други лекарства. Нека да насърчат хората тези, които имат яснота, но имат и искреността да излязат и да кажат на всички колко е опасно, дали е безопасно и всичко онова, което е свързано с прилагането на ваксините. Нашата работа е да насърчим хората да вярват в Христос. Заповедта на Господ Иисус Христос е: "Идете и научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина, и Св. Дух, и ги учите спазват всичко, което съм ви заповядал". Ваксините обаче са нещо, което е в компетенцията на онези, които имат тази специалност - медиците, лекарите, фармацевтите", призна митрополит Серафим.

Сатаната дебне от йога и концерти

Ваксинирането не е грях според Българската православна църква, но други постъпки синодът във времето е заклеймил като проводници на сатаната. Най-остро срещу силите на злото се бори Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който провидя зловонията на ада в концерта на Мадона у нас през 2008 година, а след това в пиесата "Лазар и Исус" на Емилиян Станев, която бе свалена от сцена. Синодът познава митрополит Николай като противник на всяка ерес още от времето му като викарий, когато през 2002 г. пробва да организира протестно шествие срещу визитата на Негово Светейшество папата и да "не допусне този еретик да оскверни храма "Св. Александър Невски". Не само според Негово Високопреосвещество Николай, а според целия Свети синод йогата е сред инструментите на сатаната, като в официална позиция църквата заклейми изучаването й. Същата съдба сполетяха Истанбулската конвенция, както и гей парадът в София, та дори и законът за детските грижи.

Реклама
Реклама
Реклама