Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9547792 www.bgdnes.bg

Бюлетини чакат Галеви в ритуална зала

Брендо може да подкрепи партия в читалище

Братя Галеви могат да се появят в ритуалната зала в село Ресилово на 4 април тази година. Пламен Галев и Ангел Христов имат възможност да упражнят правото си на глас за парламентарния вот, тъй като имената им са включени в избирателните списъци, показа проверка на "България Днес".
Естествено, ако решат, че изпитват сериозно желание да подкрепят любимата си партия, изчезналите преди 10 години Галеви ще трябват да спазват всички противоепидемични мерки. Маската обаче едва ще ги предпази от задържане, тъй като имат да лежат по 5 години зад решетките. Навремето "братята" не се явиха в затворническото общежитие в Самораново, явно предпочели алтернативно прекарване на времето. Друга пречка за явяването на Галеви пред урната в Ресилово са мерките, които много затрудняват преминаването на държавни граници заради коронавируса, а според слуховете бившите барети са далеч от България.
Галеви присъстват в хартиените избирателни списъци, също в публикуваните на сайта на община Сапарева баня, а излизат и при проверка в сайта на Главна дирекция ГРАО. Бюлетините чакат Пламен Галев и Ангел Христов в секция №9, която ще бъде позиционирана в ритуалната зала в кметството на Ресилово. Гласуването е по постоянен адрес и институциите считат, че Галеви продължават да живеят в имението си в селото.
Подобно на Галеви и Евелин Банев-Брендо се издирва с червена бюлетина от Интерпол, но също има право да упражни правото си на глас.

Авторът на няколко книги може да пусне бюлетина в урна в читалище "Братя Миладинови", което е на столичния булевард "Цар Борис III". Все пак не е изключено мястото за подпис срещу името му в списъка на секционна комисия №30 да остане празно, защото Италия, Румъния и България издирват Брендо за присъди и разследвания.
Според различни анализатори Галеви и Брендо съвсем не са единствените, които вероятно няма да упражнят правото си на глас не защото не харесват никой, регистриран за изборите политически субект или защото се притесняват от пандемията. Разчетите са, че в списъците фигурират над половин милион "мъртви души". Те останаха, въпреки че в един момент гласуването у нас бе обявено за задължително и дори бяха предвидени санкции. Неупражнил вот без уважителни причини в два поредни избора от едни и същ вид трябваше да се заличава от списъците за следващите избори. След отмяната на текста от Конституционния съд депутатите забравиха да коригират Изборния кодекс и оттам отпаднаха само санкциите. Иначе и до ден днешен в чл. 3 се мъдри изречението "Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг".



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама