Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9549480 www.bgdnes.bg

HBO с филм за жестомимичния преводач Таня Димитрова

"Тихо наследство" ще бъде достъпен в 12 държави

След дългогодишна пауза след месец ще може да видим филм с българско съдържание, продуциран от телевизионния гигант HBO. Документалната лента "Тихо наследство" ще разказва за живота и мисията на известния жестомимичен преводач Таня Димитрова.

Таня Димитрова стана познато лице у нас през последната една година с жестомомичните преводи на брифингите на Националния оперативен щаб и Министерския съвет. За много български родители на глухонеми деца тя е позната много преди това с неуморните грижи, които полага за тях от години. Таня е посветила живота си на това малчуганите, с които работи в своя образователен център за глухи деца, да имат равен шанс пред останалите.

Реклама

Историята във филма се концентрира в един тежък период за Таня и семейството й. През 2017 г. след поставяне на диагноза рак на нея й се налага да замине със съпруга си в Щатите, където се лекува в продължение на година. Налага се да остави грижите за центъра в ръцете на дъщеря си Катерина, която тогава е едва 20-годишна.

"Тихо наследство" ще покаже как силата на семейството и приятелството могат да спасят човек и в най-тежките моменти. Как майка и дъщеря ще се справят с препятствията заедно и поотделно.

Режисьор на филма е Петя Накова - личен приятел на Таня Димитрова. През 2015 г. започва да снима прогреса на работата на Таня в центъра й основно в контекста на положителни примери за деца с кохлеарни импланти, които започват да чуват след дългогодишна рехабилитация. Четири годни по-късно "Тихо наследство" е факт и е с неочаквано различен фокус на историята.

Освен в България филмът ще бъде достъпен от 23 март в още 12 държави, между които Полша, Унгария, Румъния, Молдова и Чехия. Филмът получава първото си признание още преди да бъде достъпен за гледане - включен е в специалната програма с български документални филми на юбилейния 25-и "Международен София филм фест", който ще се проведе от 11 до 31 март.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама