Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9552357 www.bgdnes.bg

Сноубордистката Александра Жекова: Имам големи цели като треньор (ВИДЕО)

В продължение на близо две десетилетия Александра Жекова беше сред елита на световния сноуборд. Тя участва на четири олимпиади, като два пъти достигна до финалите в дисциплината бордъркрос.

33-годишната софиянка спечели Зимната универсиада през 2015-а, както и три старта от Световната купа. Тя прекрати своята кариера през април 2019-а, но остана в спорта.

Реклама

Специално за читателите на "България Днес" Жекова разказа с какво се занимава в момента и какво е бъдещето на сноуборда у нас.

- Сани, какво могат да очакват децата и възрастните от срещата с теб на 6 март в Пампорово?

- Щастлива съм, че за втора поредна година съм посланик на зимното издание на "Нестле за Живей Активно". Ще се включа в презентация и активност, свързана с планинско ориентиране. Тя ще бъде проведена съвместно с местния клуб. Ще дадем повече информация на любителите на снежните спортове как да се придвижват безопасно в планината. Планираме и активност, в която ще се включат спортни клубове от Пампорово, Чепеларе и София. На нея нашите младежи и таланти ще покажат своите умения и ще обменят опит с деца, които искат да тръгнат по този път.

- Значи всички да си носят ските и сноуборда?

- Да, би било прекрасно, ако могат да си носят ските и сноуборда. Но да не забравяме, че инициативата е насочена и към хора, които все още не са запалени и все още не практикуват тези спортове. Идеята е те да имат възможност да видят и да опитат. Ще бъда отворена за всякакви въпроси на деца и родители. Къде могат да бъдат записани децата, в кои клубове и какъв е пътят със запознанството и развитието в един от тези спортове.

- Преди година обърна внимание върху един много сериозен проблем с пост в социалните мрежи, след като бяха затворени планините и спортните съоръжения и хората нямаше как да спортуват. Как им се отрази това?

- Със сигурност не добре. Изразих мнение, защото това е нерационална и необмислена мярка, която ще навреди на здравето на нацията. Наблюдавам постоянно младежите. Виждам колко позитиви носи за тях движението и активността. Особено на открито. Хората се обездвижиха, защото бяха ограничени да посещават дори парковете и планините. Наскоро четох изследване, според което 62% от нацията ни страда от затлъстяване. От тях една трета са деца в подрастваща възраст. Намирам това за много опасно. За да се справим с този проблем, трябва първо да бъде широко адресиран сред обществото. Много е важно да се говори за правилно хранене, навици и активност. Идеята е да покажем на хората как да се движат през зимата. Какво могат да правят през тези месеци. Сигурна съм, че всички ще изпитат приятни емоции на чист въздух. Ще има много деца и прекрасна атмосфера. Това ще е различна среда от тази у дома пред телевизора. Ще ви чакам на 6 март в 10 часа на Студенец, за да се порадваме заедно на зимата.

Реклама

- Съвсем доскоро вие не слизахте от планините по това време на годината. Липсва ли ви този начин на живот?

- Продължавам да имам същия начин на живот. Сега се занимавам много активно с нашите бъдещи таланти. Подготвям няколко деца за селекция в националния отбор. От тях и от техните резултати през следващите два сезона зависи дали ще успеят да се подготвят спрямо конкуренцията. Прекарвам голяма част от времето и сега по планините. Състезанията ми липсват, но отново участвам в тях. Макар и индиректно, като треньор. Емоциите от победите на моите деца са много по-силни от тези, които аз съм имала преди години.

- Кое е по-трудно, да си състезател или треньор?

- Работата на треньора е много по-трудна. Той трябва да мисли за много неща. Състезателят е концентриран само върху своето каране и спортно-техническата подготовка. В България е малко по-трудно, както във всяко друго нещо. Да развиваш професионален спорт тук е предизвикателство. Курортите правят каквото им е по-силите, за да ни подкрепят. Спортовете са доста скъпи, за да се развиват децата на професионално ниво.

- От опита с младите таланти виждаш ли новите Радослав Янков и Сани Жекова?

- Надявам се тези деца, с които работя в момента, да ни надминат по успехи някой ден. Това ще е най-хубавото и най-смисленото, което може да се случи за българския спорт. Имаме хубава поговорка - от всяко дърво свирка не става. Не всяко дете притежава необходимия талант, за да мине през трудностите, с които е осеян пътят на професионалния спорт. Сред нашите деца има способни. От ранна възраст полагат много усилия, за да се развиват.

- Четири олимпийски цикъла, четири старта на олимпийски игри, безброй състезания за Световната купа. Наясно ли са хората колко жертви си направила?

- Никога не съм искала да влизам в ролята на жертва. Професията ми беше по-широко представена обществено затова хората са ставали свидетели на моите възходи и падения. Всъщност това е пътят на всеки спортист. Той е осеян с много повторения и грешки. Учене чрез грешката е част от процеса. Много е трудно да има само градация нагоре и успехи. Всичко, което сме постигнали, си е струвало. Направено е с много любов към спорта, отдаване и енергия от много хора. Не само от мен.

- Цяла България преживя с теб драматичния финал на олимпиадата в Сочи през 2014 година. Това ли е най-ключовият и върховен момент в твоята кариера?

- Всеки един спортист мечтае за световния и олимпийския златен медал. Много българи са фокусирани върху онзи миг, когато можех да имам бронз от олимпиада. Имаше сблъсък и не го спечелих. За мен тази случка беше част от моя път. Много съм благодарна, че се случи точно така. Ако бях взела бронзов медал, България щеше да повярва, че сме на върха на пирамидата. Истината е, че имаме още много да учим. Доста неща трябва да се променят в системата на спорта. Необходими са много повече средства, специалисти, по-широк подбор на таланти, за да имаме успехи на големи състезания оттук нататък. Хубаво е да знаем къде се намираме.

- Как преминава един ден на Сани Жекова в момента?

- Доста динамично. Когато съм в града, имам работа на компютър и с комуникации. Занимавам се с различни неща, които са свързани с дигитален маркетинг, с устойчивост, с бизнес с клуба. Голяма част от седмицата работя с клуба. Провеждаме в момента тренировки из големите курорти. Децата са в активна подготовка за предстоящия републикански шампионат и за останалите стартове от държавния календар. Имам големи цели като треньор. Старая се да давам най-доброто, за да може те да успеят.

Реклама
Реклама
Реклама