Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9552711 www.bgdnes.bg

АМТИИ открива нова бакалавърска програма

Ректорът: Хибридните специалности – по-голям шанс за реализация на студентите

Нова бакалавърска програма в професионално направление "Теория на изкуствата" открива от тази есен Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (АМТИИ). Това съобщи ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак във видео интервю за "Под тепето".

"Четиригодишната бакалавърска програма "Маркетинг и комуникации в изкуствата" е без аналог в България. Изготвена е от двамата ни водещи професори – проф. д-р Емилия Константинова и проф. д-р Любомир Караджов“, обясни проф. Шекерджиева - Новак. Тя припомни, че оповестената в края на 2019-та рейтингова система на МОН определи за пореден път направление "Теория на изкуствата" в АМТИИ за номер едно в България.

Реклама

"Маркетинг и комуникации в изкуствата" е единствена по рода си специалност, осъществена във висше училище по изкуствата в образователно-квалификационна степен "Бакалавър". Завършилите я получават необходимия пакет от знания и умения за успешна професионална реализация като маркетинг и PR специалисти на различни равнища в системата на културата и изкуствата – държавни, общински и частни институти и организации. Тази специалност съчетава пиар и маркетинговата функция в артмениджмънта, в мандатната ми програмата са залегнали именно хибридните специалности“, подчерта проф. Шекерджиева-Новак.

Тя е убедена, че така студентите получават знания в различни направления и имат по-голям шанс при бъдещата си реализация. Например, хибридна специалност дава възможност на завършилия АМТИИ да бъде учител по рисуване и музика.

Ректорът припомни, че песента „My way“ (Моят начин) записаха онлайн 15 студенти и преподаватели от АМТИИ и квартет "Интро", като една от вокалистките, впечатляваща с чудесен глас, учи "Графичен дизайн и фотография".

Дистанционно се роди и още един адмириран от медиите и социалните мрежи продукт – студентката в Академията бесарабска българка Кристина Жечкова и "Интро" сътвориха вълнуваща интерпретация на "Я кажи ми, облаче ле бяло".

Всъщност АМТИИ бе първото висше учебно заведение в страната въвело обучение в онлайн среда буквално часове след обявеното на 13 март миналата година извънредно положение в страната заради Ковид-19.

Реклама

"Дигитализацията беше важна част от моята предизборна платформа", казва проф. Шекерджиева – Новак, която на 12 февруари отчете 1 година като ректор. Акцент от свършеното през първата мандатна година е и стартиралата реставрация на емблематичното за Пловдив „Жълто училище“.

В АМТИИ бяха сформирани и две нови катедри - "Теория на изкуствата" и "Дизайн". "Пандемията затвори много врати, но пък се отвориха други," казва проф. Шекерджиева - Новак. "Оптимистичното идва от младите хора, които ни избират. Тази година всички университети приемаха по документи. А при нас дори младежите от гимназиите по изкуства и култура, имащи право да кандидатстват само по документи, се явяваха на изпити, за да гарантират мястото си в Академията. Ние изпълнихме на 130 процента план-приема".

Ректорът благодари на бившия ръководител на АМТИИ проф. Милчо Василев за свободата на действие, която е давал на нея и колегите й заместник-ректори по време на неговия мандат, което е помогнало за придобиване на управленски умения.

Реклама
Реклама
Реклама