Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9553608 www.bgdnes.bg

Трафикант пропява за тъпкан с кока тир

Кучето герой Вихрен надушва канала

Темида намалява дори мекото наказание на Димитър Юлев от 1 г. пандиз

Пожален от Темида е контрабандист, участвал в канал за трафик на кокаин от Холандия към Турция! Димитър Юлев проговаря за схемата и се признава за виновен, отървава се с мекото наказание от 1 г. затвор, но излиза два месеца предсрочно! Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Юлев е един от задържаните на 16 март 2016 г. наркотрафиканти. Тогава криминалисти откриват 25 кила кокаин в специален тайник в тир. Находката е намерена на паркинг на СБА в Етрополе, а дрогата е изчислена на 5,6 млн. лв. Въпреки че имат информация за нелегалната стока, ченгетата първоначално не могат да я открият. Наглед ремаркето с хладилна камера на камиона изглежда празно. Тогава в акцията се включва четириногият агент на ГДБОП Вихрен, който реагира и показва къде е нелегалната стока. Проверка със скенер потвърждава верния нюх на кучето. Българският "Комисар Рекс" умира наскоро, но благодарение на него униформените откриват свръхмодерния тайник, натъпкан с 25 пакета кокаин. Джаджата изумява родните ченгета, след като се оказва, че вратичката се отваря само с дистанционно.

Реклама

Тайникът е изработен така, че да се слива напълно с всички части на камиона, за който е приспособен. Едно от возилата на трафикантите било заловено в немския град Пулен. Полицаите получават сигнал, че с колата се превозва дрога. Те не успяват да открият нито кухината, нито наркотиците. Чак когато българските им колеги ги съветват къде да търсят, немските ченгета се натъкват на 16 килограма хероин, разпределен в малки пакети.

По данни на разследващите бандата прекарва кокаин от Холандия към Турция през България, а по обратната посока пренася хероин. След като ги наблюдават няколко месеца от есента на 2015 г., антимафиотите закопчават трафикантите. За успешната реализация тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров награждава шефа на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков, който в момента е обвиняем за корупция.

С обвинения като шеф на престъпната наркогрупа е подпукан Пламен Попчев. При тараша в дома му е открит пистолет "Узи" със заглушител и 140 патрона. Белезници оковават ръцете на помощниците му - Васил Цветков, Ани Маринова и Димитър Юлев.

Юлев прекарва 8 месеца зад решетките и е освободен. В края на 2020 г. той сключва споразумение със спецпрокуратурата. Сделката е за 10 месеца затвор, но съдия Пламен Евгениев решава, че наказанието е малко, и го завишава на 1 г. По време на заседанието става ясно, че Юлев е направил пълни самопризнания при разпит в края на октомври. Негов съпроцесник обявява готовност да даде своите обяснения. Има и още едно лице, което може да даде показания за изясняване на пълната истина, посочва защитата. Адвокатът брани Юлев, като изтъква, че той е започнал работа и гради семейство в момента, поради което не е редно да му се утежнява положението.

В края на ноември Юлев влиза в килията, а два месеца по-късно опитва да измоли предсрочното си освобождаване. Понеже му се зачитат излежаните 8 месеца в предварителния арест, той има право да поиска свобода. Адвокатът му отбелязва, че за времето, прекарано в панделата, с осъдения не е извършвана никаква работа за поправянето му и не остава много време за корекционни дейности.

"И в двата доклада се сочи, че моят подзащитен контактува с криминално проявени лица. Моля да оставите това твърдение без някакво негативно внимание, доколкото в местата за лишаване от свобода други лица, с които моят подзащитен да контактува, няма", коментира адвокатът. Освен това заради пандемията в местата за лишаване от свобода не се извършват никакви мероприятия, почти няма и обяви за работа, посочва юристът.

Реклама

През зимния период работата за лишените от свобода в Казичене намалява, не само от ковид-обстановката, но и поради атмосферните условия, тъй като повечето групи са на открито и времето не позволява да се работи. По отношение на организираните мероприятия, те са сведени до минимум с оглед намаляване струпването на хора, тъй като вече и в затвора има заразени, потвърждава и представителят на затворническата администрация.

С оглед на ковид-епидемията и отмяната на провеждани културно-масови мероприятия в местата за лишаване от свобода не следва да се тълкува в негова вреда и обстоятелството, че Юлев не се е включил в провежданите мероприятия, съгласява се и съдия Александра Иванова от Софийския градски съд. Затова тя решава, че трафикантът трябва да бъде освободен.

И авер със сделка

Още един от групата наркотрафиканти се договаря за лека присъда. Васил Цветков изпреварва авера си Юлев и още през лятото на м.г. сключва споразумение със спецпрокуратурата да влезе в килия за 2 години и половина. Така наркоаферата е на път да приключи с минимални наказания за участниците в нея.

Реклама
Реклама
Реклама