Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9553645 www.bgdnes.bg

Млад актьор влиза в дрехите на Тодор Каблешков

В Копривщица снимат документален филм по повод 170 г. от рождението на революционера

Млад певец и актьор влиза в ролята на Тодор Каблешков! На 24-годишния студент от НАТФИЗ и изпълнител Йордан Куманов е поверена главната роля в документален филм за революционера, научи "България Днес".

Реклама

Снимките започват преди броени дни в Копривщица. Режисьор на лентата е Борис Радев, а оператор - Румен Ганев. Българската национална телевизия е медиен партньор на проекта "Чудното момче от Копривщица" и затова от екипа не издават подробности. Още по първи петли местните забелязват, че усилен труд кипи в родната къща на революционера. В красивата възрожденска къща са разположени камери и осветление, разхождат се актьори с потури, елеци, антерии и ямурлуци.

Димитър Кунчев влиза в образа на доктор Рашко Хаджи Стойчев, в чийто дом се провежда спешното събрание, на което се взема съдбовното решение за преждевременното избухване на Априлското въстание. Със сигурност няма да бъде подминато и написването на "кървавото писмо" от Каблешков.

Всички погледи са вперени в младото момче Данчо, на което е поверен образът на главния герой. Освен с таланта си той привлича вниманието и с приликата си с Каблешков. Младият актьор от класа на проф. Пламен Марков играе в "Някои го предпочитат" в Младежкия театър. От визитката му става ясно, че може да пее поп, джаз, оперна и народна музика. Данчо Куманов се занимава с музика от около 5 години, а през 2020 г. решава да направи собствено парче. Използва пандемията, когато всички са заключени вкъщи, и прави песента "Знам", която е по лична история.

"Песента се случи във времето, в което всички бяхме по домовете си. Бяхме затворени и изплашени от всичко случващо се около нас. Ние решихме да използваме това време и да бъдем креативни, като създадем нещо ново", разкрива артистът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама