Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9557008 www.bgdnes.bg

Военен молец глозга борове

Застрашени са 2000 дка гори 

Боровата процесионка се придвижва под строй, опасна е и за хората 

Молец с военна дисциплина и придвижване под строй е нападнала огромни площи с дървета у нас, алармираха природозащитници.

Боровата процесионка е с миниатюрни размери, но може да нанася огромни щети по черния и белия бор. Над 2000 декара борови гори в Старозагорска област са атакувани от малкия вредител, като експерти предупреждават, че мащабите ще се увеличат многократно, ако не бъдат взети своевременни мерки. Югоизточното горско стопанство в Сливен вече подготвят мерки за ограничаване на молеца, тъй като не за пръв път се сблъскват с него и знаят какви поражения може да нанесе.

Реклама

Боровата процесионка (Thaumetopoea pityocampa) е описана като вид за първи път от австрийците Михаел Денис и Игнац Шифермюлер през 1775 година. Това е един от най-големите вредители по боровите и кедровите дървета в Централна Азия, Северна Африка и Южна Европа.

Видът дължи името си на специфичното придвижване на гъсениците му в процесия една след друга, което изключително много наподобява военен строй, а други го оприличават на индианска нишка. Власинките на ларвите и гъсениците са изключително опасни за хората и други бозайници, тъй като предизвикват силна алергична реакция (уртикария) заради отделяните парливи отровни вещества, описани за първи път от френския ентомолог Жан-Анри Фабр.

Видът презимува в гъсенични гнезда, разположени високо на боровите дървета, които също като самите гъсеници представляват опасност за здравето.

Сериозна инвазия на боровата процесионка има през 2016 г. Тогава третиране с биологични препарати е било извършено в 7000 декара, собственост на горското стопанство в Сливен. В обхвата на пръскането не са попаднали частните имоти, което е довело до повторно развитие на вредителя, обясняват еколози.

Преди две години 2800 декара борови гори в Западните Родопи бяха обработвани от въздуха срещу вредителя, обясниха тогава от Югозападното държавно предприятие.

Реклама
Реклама
Реклама