Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9557408 www.bgdnes.bg

Младежи се ръгат заради момичета, вещи и отбори

Кървавите саморазправи между тийнове зачестяват

Ученик се спасява на половин сантиметър от смъртта

За вещи, за футболни отбори, за храна и дори за постове в интернет избухват спорове между младежи и деца, които прерастват в кървави свади и саморазправи с ножки.

Най-пресният случай е от тази седмица, при който 16-годишен наръгва с нож свой приятел, докато му е на гости. Лекарите спасяват по чудо намушканото момче, след като се оказва, че острието е минало на половин сантиметър от жизненоважна артерия.

Реклама

В края на миналата година тийнейджър намушква смъртоносно 13-годишно момиче при спор за вещи. Трагичният инцидент се разиграва в казанлъшкото село Скобелево. Доведеният баща на девойката подава сигнала. Ченгетата пристигат и установяват, че спор за запалка е причината за кървавата саморазправа. Момичето е наръгано с нож в двора на къщата, в която живее. То получава няколко удара в областта на гърдите. Екипи на Бърза помощ незабавно се отзовават. Момиченцето умира в линейката на път за болницата. Непълнолетното момче е арестувано и го очакват от 3 до 10 години затвор.

През лятото на 2019 година младеж наръга авер пред софийски клуб след скандал за предстоящ футболен мач. Двете момчета са на рожден ден на своя приятелка. Излизат от заведението и се сдърпват за предстоящото дерби "Левски" - ЦСКА. 16-годишният нападател изважда нож, опира го в гърлото на момчето и му нанася две прободни рани в сърцето и белия дроб. Намушканият е откаран в " Пирогов", където спасяват живота му.

"Ножът е бил в черен платнен калъф. Там, където го е наръгал, има големи кръвоносни съдове. Момчето е можело да умре" обявяват от прокуратурата. На нападателя му е повдигнато обвинение за опит за убийство.

Няколко месеца преди това Казанлък също е разтресен от разпра между деца. 9-годишно момче намушква в корема по-голямата си сестра, на 13 г., с кухненски нож заради... пакет спагети. Малчуганите се спречкват при спор дали да направят спагетите за вечерта, или за обяд на другия ден. Каката иска да ги сготви за вечеря и сама да ги изяде понеже е много гладна. Братчето настоява да останат за утре. Семейството живее бедно и скромно. Малкият вижда как сестра му взима единствения пакет спагети. Ядосва се, грабва кухненския нож и я наръгва.

По-късно 16-годишният им брат се прибира в къщата, заварва момичето, обляно в кръв, и веднага вика линейка. Детето е откарано в болница и оперирано по спешност. Лекарите го спасяват. Срещу 9-годишния нападател няма как да бъде повдигнато обвинение, понеже е малолетен, уточнява районният прокурор на Казанлък Татяна Димитрова.

В началото на 2018 година младеж е наръган в бедрото, докато чака гаджето си след училище. 17-годишното момче взима приятелката си и двамата отиват на спирката пред Румънското посолство, за да си хванат автобус. В този момент към тях се приближава група тийнове. Започват да закачат влюбената двойка и се стига до бой. Един от нападателите вади ножка и я забучва в бедрото на момчето. Малките бандити бягат, а раненият младеж е откаран в болница без опасност за живота.

Реклама

Пловдивчани още помнят кървавия екшън от 2013 г., при който ученик едва оцеля след клане. Екшънът се разигра в апартамента на пострадалия Искрен Ангелов под тепетата. Той кани приятеля си Иван Генчев на гости, защото си изпуска буса за Съединение и трябва да изчака следващия. Иван приема поканата и отива. Нещата бързо ескалират. Иван се ядосва и наръгва съученика си Искрен 12 пъти с нож. Предполага се, че до кавгата се стига след спор за плейстейшън.

След касапницата Иван побягва. Въпреки тежките си наранявания 16-годишният наръган младеж успява да се докопа до телефон и се обажда на баща си. "Татко, умирам", прошепва момчето. Притесненият родител открива сина си целия облян в кръв. "Приятелят ми от Съединение беше", добавя Искрен с последни сили. Докато чака линейката, бащата намира два ножа в мивката.

Бърза помощ идва, откарват раненото момче в болница. По време на пътуването към лечебното заведение, вече се знае кой е извършителят. Камера на улицата заснема бягащия младеж. Той отива на автогарата. Там го забелязва негова съгражданка и вижда, че ръцете са му в кръв. Така колячът се озовава в болница, а ченгетата казват на лекарите да го държат, докато не пристигнат. След като медиците обработват раните му, криминалистите го арестуват.

Пострадалият Искрен е опериран два пъти по спешност. Има общо 12 рани по гърба, гърдите, корема и ребрата. Засегнати са почти всички главни органи.

"Голяма агресия! Такова нещо не съм виждал досега!" - заявява началникът на клиниката по гръдно-коремна хирургия в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив проф. д-р Ангел Учиков. Нападателят Иван Генчев е осъден през 2015 година на 8 години и 6 месеца кауш при строг режим.

Не ме интересува, че ще ме осъдят!

Свада за публикация почти не коства живота на 16-годишно момче. През 2018 г. в София то се скарва със свой връстник за качен колаж в интернет. На него лицето на нападателя е монтирано върху лице на мъж в хомосексуална сцена. Това кара засегнатия младеж да нападне осмелия го. Пуберът вади нож и намушква създателя на колажа. След инцидента качва шокиращо видео в нета. На записа нападателят разказва как наръгва момчето. "Въобще не ме интересува, че ще ме осъдят, аз съм си защитил моето. И преди исках да ги бия", казва той пред камерата, все още със следи от кръв по себе си. "Детето бе докарано в тежко състояние. Колегите са реагирали много бързо. Събран е екип от различни специалисти и за щастие, всичко е преминало благоприятно", разказва пред Нова тв доц. Румяна Андонова.

Реклама
Реклама
Реклама