Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9562172 www.bgdnes.bg

Лъвчето Терез отива на скенер

Раждането при кръвосмешение го разболява 

Бъбреците му отказват да работят, здравето му е влошено 

Здравословното състоянието на лъвчето Терез се влошава и се налагат спешни медицински прегледи. Това обявиха от спасителния центъра за големи котки "Фелида" в Нидерландия, където са изключително разтревожени за състоянието му.

"За да се изследва и диагностицира правилно, е необходимо да се направят ядрено-магнитен резонас и сканиране. Това може да стане в университета в Утрехт с помощта на техните неврологични специалисти. Въз основа на резултатите можем да направим съобразен план за лечение и да дадем възможно най-добрата грижа на Терез", обясниха специалистите от "Фелида".

Реклама

И добавиха: "Масуд и Терез бяха само на 5 месеца, когато пристигнаха в нашия център за големи котки. Те са родени в български зоопарк, който функционира и като нелегална развъдна станция за лъвове. Двамата братя са резултат от кръвосмешение на няколко поколения. За съжаление, през юли 2020 г. заради сложна вродена аномалия в шийните прешлени братчето му Масуд ни напусна. Въпреки че състоянието на Терез е малко по-добро, знаем, че и той е изложен на риск от проблеми заради това, че е роден от кръвосмешение. Проблемите са не само неврологични, но и по отношение на влошаването на бъбречната функция".

В края на миналата година Терез претърпя операция, при която му беше премахнат единият тестис. "Забелязахме внезапна промяна в скротума на Терез и въпреки че, изглежда, не го притесняваше много, бяхме щастливи, че нашият ветеринарен лекар успя веднага да дойде, за да направи подходящ преглед. Оказа се, че един от тестисите му се е преместил в ингвиналния канал. Тъй като не може да бъде преместен, той беше отстранен чрез медицинска процедура. Премахването беше необходимо, тъй като може да му създаде проблеми в дългосрочен план и разбира се, не искахме да рискуваме", разясниха стопаните му.

Експерти са категорични, че всички проблеми при лъвчетата са причинени от кръвосмешение и дори да не се появяват в ранен етап, по-късно несъмнено поразяват здравето на хищниците.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама