Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9567300 www.bgdnes.bg

Исканата да бъде екстрадирана зад Океана Гергана Червенкова: В САЩ ме чака арест завинаги!

След проблемите със съдебната система се разболява от диабет и емигрира в Брюксел

Адът, през който премина Гергана Червенкова, още не е свършил. Арест продължава да грози младата жена, която преди 8 години бе погната като наркотрафикант от САЩ, разказва самата тя пред "България Днес".

Реклама

През 2013-а 35-годишната тогава Гергана бе задържана у нас и започна процедура по искане за екстрадиция за САЩ. Бе обвинена в наркотрафик и пране на пари и я грозяха 68 години пандиз. Тя работела като финансов мениджър във фирма - търговско представителство на британска компания. Именно тя е разследвана от щатските служби. Задачата на Гергана била да обработва документи за продажби на лекарства през интернет сайт. Нямала никакви управленчески права и не е била оторизирана да сключва сделки. Защитата й опитваше да докаже това, но Гергана прекара повече от два месеца в следствения арест. Обществото в България обаче масово я подкрепи, а близките на Гери организираха редица протести. Няколко месеца след началото на сагата се считаше, че ужасът е приключил с нота на американското посолство, след която съдът спря екстрадицията. Оказва се, че и до днес нещата не са приключили.

"До края на живота си не мога да стъпя в САЩ или територии, които са под тяхна власт, защото ще ме арестуват", казва Гергана Червенкова.

За останалите заподозрени по делото процесът завършил.

"Отдавна минаха делата на 9-те обвинени. При тях не знам как точно са се стекли нещата, предполагам, че със споразумения, но това няма къде да се провери", споделя Гергана и продължава:

"Моите обвинения не са свалени. И, доколкото разбрах от адвокатите, това никога няма как да стане. Просто няма такава процедура. Единствено мога да сключа споразумение, което аз отказах категорично, тъй като не съм направила нищо и няма за какво да се споразумявам. Просто не мога да ходя в Америка".

След ужаса, който преживява в България, Гергана и мъжът й Димо решават да емигрират. Избрали Брюксел за свой нов дом.

"Качеството ни на живот е много по-добро във всяко едно отношение в сравнение с България... За мое огромно съжаление... Но тук се чувствам и в безопасност", признава Червенкова и разказва:

Реклама

"Животът е много спокоен. Повечето хора са любезни и добронамерени. Институциите работят много добре, от което аз съм много очарована. Здравеопазването тук също е на високо ниво. Докторите са загрижени и полагат всички усилия, за да могат да разрешат здравословните ти проблеми. Има заинтересованост към теб като човек, а не виждат в теб касичка".

Гергана Червенкова днес се бори с диабет и хипертония.

"Диабетът добих няколко години след проблемите ми с Америка", споделя тя.

Гергана казва, че основната мисъл на семейството, когато решили да емигрират, е доброто на децата им. Тя много сериозно хвали образованието в Белгия и надълго разказва за него.

"Дъщеря ни е в много добър държавен колеж, който е доста престижен за Брюксел. Организацията им е уникална. Около две хиляди деца са в гимназията, а има и основно и предучилищно образование. Учи се много, а уважението ученик-учител е идеология. Децата са много добри и доста по-бавно се развиват социално, което не е толкова лошо за тинейджъри. Синът ни е в кварталното основно училище, от което също много съм доволна. Директорката познава всяко едно дете, както и родителите му. Децата знае по име и когато се срещнем, знае, че ние сме родителите на Борис. Учителите са млади и въпреки това са много взискателни. Като цяло организацията на учебния процес е на много високо ниво", споделя Гергана Червенкова и обобщава:

"Много се радвам, че децата ми имат шанса да учат в подобни училища и да учат езици, които отварят вратите на света за тях! В Белгия на първо място е най-доброто за детето".

Спорен казус

Съгласно ратифицираната от България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи "никой не може да бъде експулсиран по силата на индивидуални или колективни мерки от територията на държавата, на която е гражданин". Въпреки това е направено искане за екстрадиция в САЩ и от юридически гледна точка казусът "Червенкова" постави въпроса за прилагане на договора за екстрадиция между двете държави.

Два дни преди поредното заседание на съда по казуса с екстрадицията от щатското посолство излязоха със съобщение, че са оттеглили искането:

"Искането е оттеглено отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата, а не заради недостатъци в искането според условията на Договора за екстрадиция между Съединените щати и България. Когато е оттеглено искане, Договорът за екстрадиция позволява отправянето на ново искане за екстрадиция на лицето", гласеше част от текста.

Реклама
Реклама
Реклама