Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9568965 www.bgdnes.bg

Националите под строй за нови допинг тестове

Всички национали по плуване ще бъдат тествани отново в понеделник за забранени субстанции от Националния антидопингов център. Това обяви пред "България Днес" президентът на федерацията Георги Аврамчев. Самият той е изискал тестване на състезателите, които са били на последния тренировъчен лагер. Изключение ще има за плувците, които тренират в чужбина. При предишната проверка Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов дадоха положителни тестове за анаболния стероид станозолол.

"Понеже ситуацията е напрегната, предложих всички състезатели, които са били на лагер, да бъдат тествани допълнително - обясни Аврамчев. - Разходите ще бъдат поети от федерацията. Предоставихме списък в Антидопинговия център. Отговориха ни, че понеделник (8 март) всички трябва да са в София, за да дадат проба."

Реклама

Все още не е ясен резултатът от предишната проверка на Габриела Георгиева. Тя беше тествана с другите три момчета в началото на февруари. Световната антидопингова агенция също е била алармирана след скандала в България. Йосиф Миладинов е бил проверен в Швейцария на 27 февруари от международни допинг ченгета. Това е втора проба за голямата надежда за олимпийски финал 100 м бътерфлай от началото на годината. Той беше тестван заедно с Калоян Лефтеров през януари на високопланинската база Белмекен.

Трима плувци не са били пуснати от техните клубове за участие в настоящия лагер. Днес към заниманията на комплекса "Дианабад" трябва да се присъедини Миладинов. Там вече тренират Лефтеров и Георгиева.

"Този лагер беше планиран за състезателите по олимпийска подготовка и част от плувците, които се готвят за европейско първенство младежи. За момента имаме отказ от клубовете на някои от младежите - потвърди Георги Аврамчев. - Мотиви няма. Случвало се е и друг път. Някои закъсняват, други имат училище или проблеми. Тук нищо не става насила. Има двама младежи, които са на лагер. Чакаме още едно момче следващата седмица." 

Босът на плуването разкри, че в програмата на Антъни Иванов до олимпиадата не е влизал лагер в България.

"По предварителен план, изготвен от неговия личен треньор Николай Вакареев, още през лятото беше обявил, че подготовката му ще протече в САЩ при неговия американски наставник - допълни Аврамчев. - Ако реши да дойде в България да тренира до олимпиадата, ние като федерация ще му предоставим възможност."

Аврамчев отрече във федерацията да има практика плувците да дават процент от премиите на мениджъра на националния отбор Кристиян Минковски. "България Днес" показа скандален чат, в който треньорът иска 30% от бонусите.

Реклама

"Всички средства и премии, които се полагат на нашите плувци, се превеждат по банков път след съгласуване с Управителен съвет. Федерацията не работи в кеш", допълни Аврамчев.

Шефът на федерацията призна, че скандалът ще се отрази на плувците.

"Объркаха се нещата - добави Аврамчев. - Жал ми е за състезателите. Разбихме им психиката. Това са тийнейджъри на 17-18 години. То аз едвам издържам на цялата мръсотия, която се излива. Толкова вървеше всичко и какво се случи? Знам какво стана, но ще коментирам, когато завърши разследването и излязат пробите на всички състезатели и на добавките."

В четвъртък от 11 часа се събира Управителен съвет на федерацията във връзка с проблемите.

Антъни Иванов хвърлял хапчетата

Антъни Иванов е изхвърлял в кофата за боклук хапчетата, които е получавал по време на лагерите с националния отбор. Плувецът потвърди, че тримата национали, които бяха хванати с положителни проби, не са знаели какво е имало в чашките с медикаменти. 

"Тяхна е вината, че не проверяват, но вярват на хората, които им ги дават - заяви пред Би Ти Ви Антъни Иванов. - Няма да стъпя на лагер на националния отбор, докато не се оттегли целият щаб. Не бих отишъл там да подложа себе си на риск от хващане. Сигурно ще ме накажат. По-добре 4 месеца да не вземам заплата, отколкото да ме лишат от състезателни права за 4 години. Ако системата не се промени, мисля, че няма да съм единственият, който ще потърси реализация в чужда държава."

Помощник-треньорът на националния отбор Николай Вакареев от няколко години е личен наставник на Антъни Иванов.

Талантът определи като абсурдно искането на Кристиян Минковски да прибира по 30% от премиите на плувците.

"Мога да потвърдя, че това се беше коментирало в националния отбор - допълни топплувецът. - Бяха много възмутени. Смешно е да се искат още пари от плувците."

Реклама
Реклама
Реклама