Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9570228 www.bgdnes.bg

Владимир Божилов от катедра "Астрономия" към Софийския университет: До 15 г, ще има български астронавт!

От догодина ще обучаваме космически инженери, казва експертът 

 

Българин ще се обучава за астронавт до 15 години. Това прогнозира пред "България Днес" гл. ас. д-р Владимир Божилов от катедра "Астрономия" към Софийския университет.

"Съвсем наскоро, буквално в средата на февруари тази година, Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви, че за първи път от 10 години ще набира нови астронавти. България за момента не може да кандидатства в тази процедура, защото страната ни трябва да е асоцииран или пълен член на агенцията. В момента ние сме коопериращ член. Но съвсем очаквано е в близките 5 години България да стане асоцииран член на ЕКА, което ще даде достъп на всички български граждани да кандидатстват за космическата програма за астронавти. Уверен съм, че при подходяща държавна политика - финансиране и мотивация, в близките не повече от 15 години българин да се обучава за астронавт", обясни Божилов.

Реклама

Експертът е част от програмата Space Education for Bulgaria (от англ. - Космическо образование за България), чрез която от учебната 2022/2023 година в Софийския университет започва обучение на студенти за космически инженери.

"За пръв път ЕКА финансира университетски курсове. Те ще позволят на всеки да придобие по-големи знания по космически инженерни науки. Темите на курсовете са наноспътници, наблюдение на Земята от разстояние, приложно изучаване на телекомуникации, космическо време и други. В курса за въведението в Космоса и космическата среда и аз участвам като автор. Вече има запитвания, буквално всеки ден получавам мейли от ученици и млади хора с опит, които имат интерес. Това показва възможността България не да догонва, а да бъде лидер в сферата на Космоса", разясни Божилов.

И добави: "Виждам бъдещето в много оптимистична посока, особено във връзка с партньорството с Европейската космическа агенция. Образованието е от едната страна - трябва да имаме подготвени кадри, които да могат да построят следващите космически кораби на Европа. Но едновременно с това агенцията има и програма за астронавти и може да се завърнем в Космоса".

Двама полетяха

Само двама българи са напускали планетата ни в историята на човечеството. Георги Иванов е първият български космонавт. На 10 април 1979 г. е изстрелян корабът "Союз-33" с международен екипаж. Командир на полета е Николай Рукавишников. Руснакът и българинът прекарват в космоса 1 денонощие, 23 часа и 1 минута и правят 31 пълни обиколки на Земята, но не успяват да се скачат с орбиталната станция "Салют-6".

Александър Александров е вторият български космонавт. Той лети на борда на съветския кораб "Союз ТМ-5" с командир на полета Анатолий Яковлевич Соловьов. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г.

Реклама
Реклама
Реклама