Инструкторът Таня Върбанова: Йога подобрява имунитета

Приятел
Автор: Николай Петров

Инструкторът Таня Върбанова: Йога подобрява имунитета

Най-важното е да сме спокойни, всички проблеми идват от стреса

Коя е тя

Таня Върбанова се занимава с изкуство и обучение на онлайн йога и медитация. Живее със съпруга и дъщеря си в Люксембург. През 2016 г. Таня създава канала "Йога с Таня" в YouTube, за да може всеки, който пожелае, да се докосне до йога, дори без да излиза от дома си.

- Г-жо Върбанова, може ли йогата да ни помогне в борбата с COVID-19?

- Това е сложен въпрос, тъй като откритията как точно влияе вирусът, се променят постоянно, а и всеки човек изглежда, че реагира различно. Йога помага за регулиране на парасимпатиковата нервна система. Тази част на нервната система е отговорна за почивката и храносмилането в тялото, които са изключително важни за здравия организъм. Постигаме го чрез йога, когато се движим чрез йога пози (асани), когато изпълняваме дихателни техники, наречени пранаяма, когато медитираме и създаваме нови неврологични пътеки за един по-споен ум.

- Има ли специфични асани, които да помагат на имунната система?

- Да, има много, които влияят положително на имунната система. Нека първо установим върху какво искаме да имаме по-конкретно влияние. Основните части на имунната система са: бели кръвни клетки, антитела, системата на комплемента, лимфната система, далак, тимус и костен мозък. Чрез йога можем да повлияем на всеки една от тези части. Например чрез "гледащо надолу куче" промотираме циркулацията на кръвта, което помага на белите кръвни клетки да се движат из тялото. Поза "кобра", както поза "камила" и поза "мост" стимулират тимусната жлеза. Ин йога може да бъде посветена изцяло на меридиана на далака, който се регулира от пози като "пеперуда", "водно конче", легнали усуквания. Наистина има много!

- В тези неприятни времена много хора имат проблеми с психиката. Медитацията помага ли?

- Да, медитацията е "спортът" за ума и може да ни помогне за един по-балансиран живот. Нужно е да тренираме този мускул както всеки друг. Как? Чрез забелязване. Медитацията е пауза, през която обръщаме внимание на това как се чувстваме, какво мислим, къде влагаме енергия. Има много митове, които се свързват с медитацията, но тя е един достъпен за всеки човек метод да тренира ума си. Има най-различни похвати, но нека се спрем на нещо познато за всички, дишането. Сега, докато четем тези редове, можем ли да проследим едно вдишване - до колко можем да отброим? Можем ли да преброим до 4? А сега можем ли да направим издишването също толкова дълго? Вдишваме до 4, издишваме до 4. Повтаряме. Е, има ли ефект върху мисловния процес? Вълните в ума ни се успокояват, щом дишаме дълго и равномерно. По този начин си даваме знак, че всичко е наред и можем да се отпуснем. Така чрез наблюдение върху дишането се научаваме да не влизаме в "драмите на ума", а да забелязваме какво е тук и сега. Забелязването на сегашното ни състояние е първа крачка. Току-що го направихме чрез дишане, което е един от най-често използваните похвати. Сприятеляването с това, което чувстваме, какви емоции има в нас, какво мислим, е втората крачка. Това не е еднократен процес. Както всяко приятелство, трябват време, постоянство и доверие. Много интересен процес как чрез срещата на самите себе си със себе си ние намираме най-добрия си приятел. Медитацията не е да не мислиш, а да приемеш.

- Как да дишаме, за да се успокоим и почувстваме по-уверени?

- При тревожност първо се опитваме да уеднаквим времето за вдишване и издишване. Когато успеем да стигнем поне до отброяване до четири, то тогава се опитваме да удължим издишването. Целта е 1 към 2. Тоест вдишваме с отброяване до 4, а издишваме с отброяване до 8. Това успокоява ума. За баланс, центриране или увереност има други техники като квадратно дишане, нади шодана или капалабати. Обяснение за всяка техника можете да намерите в канала ми по YouTube "Йога с Таня". Разковничето е в постоянството.

- Храната важна ли е? Трябва ли човек непременно да е вегетарианец, за да се занимава с йога?

- Да, храната е много важна за това как се чувстваме и функционираме всеки ден. И не, не е задължително да си вегетарианец, за да се занимаваш с йога. В древните текстове по йога няма посочено кои храни са подходящи за един практикуващ йога, но има обяснение за митахара. Това е концепция или философия за умерена консумация. Това е всичко, което поднасяме към тялото - било то през устата, носа, ушите, зрението, допира. Всичко, което влезе в тялото, става храна, която трябва да "храносмелим". Много практикуващи йога избират да преминат към веган или вегетарианска диета, защото се уповават на принципите, описани в йога сутрите на Патанджали за миролюбие, доброта и ненараняване. Също много хора следват аюрведа диетата, която има популярност като вегетарианска, но всъщност в текстовете има описание за хранене или лекуване чрез месо, когато тялото има нужда. Примерно Далай Лама се е опитал да бъде вегетарианец, но това е повлияло зле на здравето му и той се е върнал към хранене с месо два пъти в седмицата.

- Кое всъщност е най-важно, за да се чувстваме добре?

- Най-важно е съзнанието. Как да стигнем най-лесно до него? Чрез движение, дишане и връщане към собствените ни усещания. Когато успеем да имаме спокойно съзнание, външният и вътрешният ни свят са в синхрон, а гледната точка е тук и сега. Тогава живеем в сегашния момент. Чувстваме се добре, защото не пропускаме мига, а го изживяваме.

- Как започнахте да се занимавате с йога?

- Започнах да се занимавам с йога, защото казах "Да" на поканата за йога клас на приятелка. Дали от неудобство, дали защото съм имала нужда, или така е трябвало да стане, никога няма да знам. Това, което знам, е, че, когато кажеш "Да", се отварят врати и от там виждаш много и още врати. Всеки избор те води към следващия.

- В йога се говори, за това, че човек има няколко тела. Колко са те?

- Различните йога традиции вярват в различен брой тела. Най-популярни са петте обвивки на тялото, които съставят нашата личност. Започвайки отвън навътре, ние се придвижваме към разбирането на по-фината материя вътре в нас. Първият слой е физическият и се поддържа от храната, която поемаме (Аннамая). Вторият слой се поддържа от диханието (Пранаяма). Третият слой е свързан с ума (Маномая). Четвъртият с интелект, мъдрост и развитие на волята (Вигянамая). Петият (Анандамая), който е последният слой, сливането с божественото.

- Как можем да извлечем ползи от ситуацията с вируса?

- Можем да прекараме време със себе си и да наблюдаваме истинските си тенденции. Всички можем да бъдем "добри" навън, в офиса, за малко до магазина, но обикновено вкъщи е мястото, където се отпускаме да бъдем себе си, без маски. Ето защо можем да използваме това време да признаем кои сме и може би първи крачки към приемане. Това може да стане чрез медитация. Дали от страх към вируса, дали за общо здраве, можем също да поработим за по-голям капацитет на белите дробове. Дихателните техники от йога са точно за това. Казват, че е много важно да се движим и да поддържаме добро здраве. Йога отново е тук, само на размера на една йога постелка можем да усетим цялото тяло.

- Промени ли се разбирането ви за света, след като започнахте да се занимавате с йога?

- Когато дъждът ми "пречи", знам, че не съм си направила собствената практика. Светът около мен е толкова голям, позволяващ, вълшебен, колкото е и кръгозорът ми. Не съм със замъглено мислене, че всичко е наред. Напротив. Светът има много проблеми, но те идват от хората. Аз съм част от хората и затова работя над себе си, за да съм по-отговорна единица от обществото. Като цел на този етап от живота си съм приела да предам знанията си по йога и медитация. Това го правя, защото практиката ми разкри повече от света, вътрешния и външния.

- Кое е най-важното нещо в живота?

- Спокойствието! От стреса се пораждат всички болести, физически и ментални. Ако успеем да имаме спокойствие, имаме всичко.

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Трудности в борбата с излишните килца среща любимата на Криско - Цвети. Тя признава, че след второто раждане й е много трудно да стегне отново коремните мускули и възстановяването върви бавно. Красавицата през смях казва, че е "гладна и дебела", но вече се е върнала във фитнеса и няма да спре, докато не постигне желаната форма

Лешояди търсят осиновители

Лешояди търсят осиновители

Две пухкави бебета лешояди търсят своите осиновители. Кампанията е подета от Спасителен център за диви животни, които се надяват добри хора да поемат първите няколко месеца от грижите за лешоядчетата, които по-късно ще се завърнат в естествената си среда. "В природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки

Издирваният българин в Англия е загинал

Издирваният българин в Англия е загинал

Полицията в английското графство Девон, която издирва безследно изчезналия български тийнейджър Пламен Гандев, съобщи, че е открила тяло край крайбрежни скали, което отговаря на описанието за него. Интернет изданието Devon Live пише, че тялото е открито в подножието на стръмни скали край град Торки. На място са пристигнали служители на Бърза помощ

Паметник почита загинали мотористи

Паметник почита загинали мотористи

Готов е напълно паметникът във Варна, който ще отдаде почит към загинали на пътя мотористи. Инициативата да се издигне монумент е на архитект Стефан Коев и мотоклубове в цялата страна. Конструкцията бе изградена на хълм в "Аспарухово" с дарения на съмишленици, а официалното откриване ще е на 6 юни. "Скулптурата представлява геометрична фигура

Най-четени

Антъни Иванов скъса с гаджето

Антъни Иванов скъса с гаджето

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

Отварачката мята голям боклук

Отварачката мята голям боклук

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Сценаристът не ползва шофьор и охрана  Заместникът на Слави обожава немските возила Черен лъскав звяр за около 80 бона яхна дясната ръка на Слави Трифонов - сценаристът и официално признат от електората депутат Тошко Йорданов, изловиха го да форсира двигателя из столицата топпапараците на "България Днес"

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Каквито и албуми да правиш, щом не ги въртят, се губи смисълът КОЙ Е ТОЙ Йордан Караджов е роден в София на 20 януари 1952 г. Баща му Петър е бивш боксьор от отбора на "Славия", но също така е пеел в хор "Кавал". Данчо учи в 36-о основно училище "Максим Горки", където е и първата му сценична изява, след това продължава образованието си в Техникума

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Кървава трагедия край село Бяла река Убиват приятеля й Севгин, нея наръгват с нож 8 пъти, но тя оживява Двамата бивши затворници Людвиг Толумов и Иван Серафимов-Сладкото нападат безпомощна влюбена двойка в мрака. Убиват Севгин Мюмюнов, а приятелката му Руждие Зекирия изнасилват, наръгват и захвърлят полумъртва

Нора се разголи

Нора се разголи

Половинката на вратарят Тим Хауърд - Нора Сегура, се завърна в социалните мрежи след кратка почивка. Направи го запомнящо се. Моделката, която не се свени да се съблича, отново се поразголи. Тя позира по прозрачен халат, облегнала се на прозореца. Тоалетът й не скрива нищо от изваяните й форми. Интересно е

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Преродих се за седмица в африканската държава, казва певицата Изненадана се оказа фолкпевицата Нелина, която е сред стотиците българи, които наводниха Занзибар наскоро, и се наложило след връщането си да изкара 10-дневна карантина. Нито веднъж обаче от здравните власти не са проверили дали тя спазва задължителната изолация

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Анестезиолог с празни ръце не може. Така уловиха топпапараците на "България Днес" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, който въпреки сухото време тези дни не пуска чадъра от ръцете си. Ненков, който е анестезиолог по професия, явно не търпи да не държи нещо подобно на спринцовка в ръка, побутваха се столичани

Градските врабчета се стопиха

Градските врабчета се стопиха

За десетилетие една трета от популацията изчезна  Шум и мръсен въздух ги прогониха, полските им братя се увеличават  Градските врабчета продължават да изчезват! Това алармират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). По думи на експертите популацията на домашното врабче в България като цяло се стабилизира

Джорджина по бански

Джорджина по бански

Половинката на Кристиано Роналдо - Джорджина Родригес, показа поредния секси кадър. Този път тя позира по бански костюм. Плажното облекло е изключително ефектно. Самата Джорджина изглежда зашеметяващо. Това бе оценено подобаващо от феновете й. За по-малко от денонощие тя натрупа над 1,6 млн. харесвания на снимката

Най-коментирани

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Трудности в борбата с излишните килца среща любимата на Криско - Цвети. Тя признава, че след второто раждане й е много трудно да стегне отново коремните мускули и възстановяването върви бавно. Красавицата през смях казва, че е "гладна и дебела", но вече се е върнала във фитнеса и няма да спре, докато не постигне желаната форма

Лешояди търсят осиновители

Лешояди търсят осиновители

Две пухкави бебета лешояди търсят своите осиновители. Кампанията е подета от Спасителен център за диви животни, които се надяват добри хора да поемат първите няколко месеца от грижите за лешоядчетата, които по-късно ще се завърнат в естествената си среда. "В природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки

Дортмунд бесни на съдията

Дортмунд бесни на съдията

Треньорът на "Борусия" Един Терзич остана доста ядосан от отсъдената дузпа, с която "Манчестър Сити" изравни резултата в Дортмунд след почивката, а впоследствие стигна и до успеха. Емре Джан опита да изчисти топката с глава, но я докосна и с ръката си, а испанският съдия Карлос дел Серо Гранде посочи бялата точка

Издирваният българин в Англия е загинал

Издирваният българин в Англия е загинал

Полицията в английското графство Девон, която издирва безследно изчезналия български тийнейджър Пламен Гандев, съобщи, че е открила тяло край крайбрежни скали, което отговаря на описанието за него. Интернет изданието Devon Live пише, че тялото е открито в подножието на стръмни скали край град Торки. На място са пристигнали служители на Бърза помощ

Паметник почита загинали мотористи

Паметник почита загинали мотористи

Готов е напълно паметникът във Варна, който ще отдаде почит към загинали на пътя мотористи. Инициативата да се издигне монумент е на архитект Стефан Коев и мотоклубове в цялата страна. Конструкцията бе изградена на хълм в "Аспарухово" с дарения на съмишленици, а официалното откриване ще е на 6 юни. "Скулптурата представлява геометрична фигура

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Актрисата Мария Бакалова бе специален гост в сутрешния блок на ABC – "Добро утро, Америка". В интервюто българката говори за емоциите си около номинацията за "Оскар". Споделя и за участието си в новия филм на Джъд Апатоу – "Балонът". Българката очаква да разбере дали ще бъде отличена с "Оскар" за ролята си в "Борат 2"

Гуардиола пише история

Гуардиола пише история

За втори път на полуфинал в Шампионската лига ще играе "Манчестър Сити", след като изхвърли "Борусия" (Д) с втора победа с 2:1. Това постижение е историческо според мениджъра на "гражданите" Хосеп Гуардиола. "Радвам се изключително за клуба, ръководството, феновете, футболистите. Отборът няма особено богата история на този етап

Магда се маха от "Пайнер"

Магда се маха от "Пайнер"

Още една певица напуска "Пайнер". Поредното име, което си тръгва от компанията, е Магда. Бившата на Красьо Черния прекара над 17 години в "Пайнер", но пътищата им се разделят. "През последните седмици всички се вълнувате от един голям въпрос, а именно в коя музикална компания съм. Тук е моментът да сложим край на всички спекулации

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев, водещият на "Панорама", стана млад татко, след като съпругата му Албена Колчакова - продуцент на сутрешния блок на БНТ, го дари със син на 14 април. Часове след раждането тя оповести радостната новина на приятелите си във фейсбук, като написа: "Двамата с Бойко сме щастливи да споделим, че се роди Георги - смел и горд

Гери-Никол яде злато в Дубай

Гери-Никол яде злато в Дубай

Певицата на семейна лукс почивка, крие новия Луксът е най-голямото изкушение на Гери-Никол. Певицата не жали средства, когато иска да разпусне, и избира само най-доброто. Последните няколко дъждовни у нас дни изпълнителката прекарва на почивка в Дубай. Герито е там в компанията на семейството си, разкри певицата

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Актрисата Мария Бакалова бе специален гост в сутрешния блок на ABC – "Добро утро, Америка". В интервюто българката говори за емоциите си около номинацията за "Оскар". Споделя и за участието си в новия филм на Джъд Апатоу – "Балонът". Българката очаква да разбере дали ще бъде отличена с "Оскар" за ролята си в "Борат 2"

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев, водещият на "Панорама", стана млад татко, след като съпругата му Албена Колчакова - продуцент на сутрешния блок на БНТ, го дари със син на 14 април. Часове след раждането тя оповести радостната новина на приятелите си във фейсбук, като написа: "Двамата с Бойко сме щастливи да споделим, че се роди Георги - смел и горд

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Илиян Михов-Баровеца пуска нова песен с квартет "Славей". "Залюбил е Георги" е песен в ритъма на дайчово хоро. Автор на текста, музиката и аранжимента е самия Баровеца. Записа, миксинга и мастеринга е осъществен в неговото студио. Участието на квартет "Славей" обогатява и придава блясък на звучността

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517, с 427 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,5% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 15 297 теста, oт които 8072 са PCR, а 7225 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Легендарният певец на групата "Ей Си / Ди Си" Брайън Джонсън обяви излизането на неговите мемоари, озаглавени "Животите на Брайън", които ще видят бял свят на 26 октомври, пише Контактмюзик. Издателят ще бъде "Пенгуин Рандъм хаус" и в автобиографията авторът ще проследи житието си на музикант и като певец на една от най-големите рок групи в света

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944, със 178 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,8% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 16 242 теста, oт които 9892 са PCR, а 7073 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Десислава Радева е в болница, лекари твърдят, че засега състоянието ѝ е сериозно, но стабилно Съпругата на президента Десислава Радева е приета в тежко състояние в столичната болница “Св. Иван Рилски” с аневризма, съобщи ПИК. Източник на  от болницата потвърди новината, но каза, че се правят скенер и ядрено-магнитен резонанс

Почина проф. Мирослава Кортенска

Почина проф. Мирослава Кортенска

Днес в 18 ч. почина професор Мирослава Кортенска. Това съобщи във фейсбук дъщеря й Веселина Господинова.  Проф. д-р Мирослава Кортенска - театрален критик, културолог и медиен експерт, преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград (от 2000 г.), бе в кома в Първа градска болница в София

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор Димитров започна с победа сезона на червени кортове. В първия кръг на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Монте Карло българската звезда в тениса отстрани 6:3, 6:4 германския гигант Ян-Ленард Щруф. Димитров изоставаше 1:3 в първия сет, но направи серия от 5 поредни гейма.  В следващия кръг Григор ще играе с Жереми Шарди (Фр)

Ангелов даде 2 варианта за ваксиниралите се с “АстраЗенека”

Ангелов даде 2 варианта за ваксиниралите се с “АстраЗенека”

Днешната доставка на ремдесивир ще задоволи потребностите в страната Току-що разпределихме 8000 дози ремдесивир, в склада има 15 хил. Благодарение на нашата доставка нямаме никакви притеснения. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти. В БулБио-НЦЗПБ представители на регионални здравни инспекции в страната