Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9570239 www.bgdnes.bg

Инструкторът Таня Върбанова: Йога подобрява имунитета

Най-важното е да сме спокойни, всички проблеми идват от стреса

Коя е тя

Таня Върбанова се занимава с изкуство и обучение на онлайн йога и медитация. Живее със съпруга и дъщеря си в Люксембург. През 2016 г. Таня създава канала "Йога с Таня" в YouTube, за да може всеки, който пожелае, да се докосне до йога, дори без да излиза от дома си.

- Г-жо Върбанова, може ли йогата да ни помогне в борбата с COVID-19?

- Това е сложен въпрос, тъй като откритията как точно влияе вирусът, се променят постоянно, а и всеки човек изглежда, че реагира различно. Йога помага за регулиране на парасимпатиковата нервна система. Тази част на нервната система е отговорна за почивката и храносмилането в тялото, които са изключително важни за здравия организъм. Постигаме го чрез йога, когато се движим чрез йога пози (асани), когато изпълняваме дихателни техники, наречени пранаяма, когато медитираме и създаваме нови неврологични пътеки за един по-споен ум.

Реклама

- Има ли специфични асани, които да помагат на имунната система?

- Да, има много, които влияят положително на имунната система. Нека първо установим върху какво искаме да имаме по-конкретно влияние. Основните части на имунната система са: бели кръвни клетки, антитела, системата на комплемента, лимфната система, далак, тимус и костен мозък. Чрез йога можем да повлияем на всеки една от тези части. Например чрез "гледащо надолу куче" промотираме циркулацията на кръвта, което помага на белите кръвни клетки да се движат из тялото. Поза "кобра", както поза "камила" и поза "мост" стимулират тимусната жлеза. Ин йога може да бъде посветена изцяло на меридиана на далака, който се регулира от пози като "пеперуда", "водно конче", легнали усуквания. Наистина има много!

- В тези неприятни времена много хора имат проблеми с психиката. Медитацията помага ли?

- Да, медитацията е "спортът" за ума и може да ни помогне за един по-балансиран живот. Нужно е да тренираме този мускул както всеки друг. Как? Чрез забелязване. Медитацията е пауза, през която обръщаме внимание на това как се чувстваме, какво мислим, къде влагаме енергия. Има много митове, които се свързват с медитацията, но тя е един достъпен за всеки човек метод да тренира ума си. Има най-различни похвати, но нека се спрем на нещо познато за всички, дишането. Сега, докато четем тези редове, можем ли да проследим едно вдишване - до колко можем да отброим? Можем ли да преброим до 4? А сега можем ли да направим издишването също толкова дълго? Вдишваме до 4, издишваме до 4. Повтаряме. Е, има ли ефект върху мисловния процес? Вълните в ума ни се успокояват, щом дишаме дълго и равномерно. По този начин си даваме знак, че всичко е наред и можем да се отпуснем. Така чрез наблюдение върху дишането се научаваме да не влизаме в "драмите на ума", а да забелязваме какво е тук и сега. Забелязването на сегашното ни състояние е първа крачка. Току-що го направихме чрез дишане, което е един от най-често използваните похвати. Сприятеляването с това, което чувстваме, какви емоции има в нас, какво мислим, е втората крачка. Това не е еднократен процес. Както всяко приятелство, трябват време, постоянство и доверие. Много интересен процес как чрез срещата на самите себе си със себе си ние намираме най-добрия си приятел. Медитацията не е да не мислиш, а да приемеш.

- Как да дишаме, за да се успокоим и почувстваме по-уверени?

- При тревожност първо се опитваме да уеднаквим времето за вдишване и издишване. Когато успеем да стигнем поне до отброяване до четири, то тогава се опитваме да удължим издишването. Целта е 1 към 2. Тоест вдишваме с отброяване до 4, а издишваме с отброяване до 8. Това успокоява ума. За баланс, центриране или увереност има други техники като квадратно дишане, нади шодана или капалабати. Обяснение за всяка техника можете да намерите в канала ми по YouTube "Йога с Таня". Разковничето е в постоянството.

- Храната важна ли е? Трябва ли човек непременно да е вегетарианец, за да се занимава с йога?

- Да, храната е много важна за това как се чувстваме и функционираме всеки ден. И не, не е задължително да си вегетарианец, за да се занимаваш с йога. В древните текстове по йога няма посочено кои храни са подходящи за един практикуващ йога, но има обяснение за митахара. Това е концепция или философия за умерена консумация. Това е всичко, което поднасяме към тялото - било то през устата, носа, ушите, зрението, допира. Всичко, което влезе в тялото, става храна, която трябва да "храносмелим". Много практикуващи йога избират да преминат към веган или вегетарианска диета, защото се уповават на принципите, описани в йога сутрите на Патанджали за миролюбие, доброта и ненараняване. Също много хора следват аюрведа диетата, която има популярност като вегетарианска, но всъщност в текстовете има описание за хранене или лекуване чрез месо, когато тялото има нужда. Примерно Далай Лама се е опитал да бъде вегетарианец, но това е повлияло зле на здравето му и той се е върнал към хранене с месо два пъти в седмицата.

Реклама

- Кое всъщност е най-важно, за да се чувстваме добре?

- Най-важно е съзнанието. Как да стигнем най-лесно до него? Чрез движение, дишане и връщане към собствените ни усещания. Когато успеем да имаме спокойно съзнание, външният и вътрешният ни свят са в синхрон, а гледната точка е тук и сега. Тогава живеем в сегашния момент. Чувстваме се добре, защото не пропускаме мига, а го изживяваме.

- Как започнахте да се занимавате с йога?

- Започнах да се занимавам с йога, защото казах "Да" на поканата за йога клас на приятелка. Дали от неудобство, дали защото съм имала нужда, или така е трябвало да стане, никога няма да знам. Това, което знам, е, че, когато кажеш "Да", се отварят врати и от там виждаш много и още врати. Всеки избор те води към следващия.

- В йога се говори, за това, че човек има няколко тела. Колко са те?

- Различните йога традиции вярват в различен брой тела. Най-популярни са петте обвивки на тялото, които съставят нашата личност. Започвайки отвън навътре, ние се придвижваме към разбирането на по-фината материя вътре в нас. Първият слой е физическият и се поддържа от храната, която поемаме (Аннамая). Вторият слой се поддържа от диханието (Пранаяма). Третият слой е свързан с ума (Маномая). Четвъртият с интелект, мъдрост и развитие на волята (Вигянамая). Петият (Анандамая), който е последният слой, сливането с божественото.

- Как можем да извлечем ползи от ситуацията с вируса?

- Можем да прекараме време със себе си и да наблюдаваме истинските си тенденции. Всички можем да бъдем "добри" навън, в офиса, за малко до магазина, но обикновено вкъщи е мястото, където се отпускаме да бъдем себе си, без маски. Ето защо можем да използваме това време да признаем кои сме и може би първи крачки към приемане. Това може да стане чрез медитация. Дали от страх към вируса, дали за общо здраве, можем също да поработим за по-голям капацитет на белите дробове. Дихателните техники от йога са точно за това. Казват, че е много важно да се движим и да поддържаме добро здраве. Йога отново е тук, само на размера на една йога постелка можем да усетим цялото тяло.

- Промени ли се разбирането ви за света, след като започнахте да се занимавате с йога?

- Когато дъждът ми "пречи", знам, че не съм си направила собствената практика. Светът около мен е толкова голям, позволяващ, вълшебен, колкото е и кръгозорът ми. Не съм със замъглено мислене, че всичко е наред. Напротив. Светът има много проблеми, но те идват от хората. Аз съм част от хората и затова работя над себе си, за да съм по-отговорна единица от обществото. Като цел на този етап от живота си съм приела да предам знанията си по йога и медитация. Това го правя, защото практиката ми разкри повече от света, вътрешния и външния.

- Кое е най-важното нещо в живота?

- Спокойствието! От стреса се пораждат всички болести, физически и ментални. Ако успеем да имаме спокойствие, имаме всичко.

Реклама
Реклама
Реклама