Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9570262 www.bgdnes.bg

Продаваме апартамент само с паспорт

31 декември 2022 г. е крайният срок на издаването

Документът ще се плаща за цяла сграда, а не за отделно жилище 

Покупките и продажбите на апартаменти и къщи ще става само с технически паспорт.

До 31 декември 2022 година вcички жилищни cгрaди у нас трябвa да имат документа, който представя данни за cъcтoяниeтo нa кoнcтрукциятa, eнeргийнитe зaгуби и други вaжни хaрaктeриcтики. Въз основа на него ще се изчислява и на каква сеизмична активност може да издържи сградата. След тази дата е планирано паспортът да стане част от задължителната документация на имотите и на сделките за тях. Предполага се, че наличието на документа ще увеличи цената на апартамента или къщата при бъдеща продажба.

Въвеждането на технически паспорт е отдавнашна идея, която на няколко пъти беше отлагана - за последно със седем години през 2015 г. Идеята на паспортизацията е да опише всеки детайл:

Реклама

- план на сграда или апартамент;

- дата на изграждане на сградата;

- местоположение на жилището;

- брой етажи на сградата;

- дати и времена на важни технически промени на територията и основни ремонти;

- вид на стените на къщата;

- информация за комуникациите;

- апартаментна площ;

- брой стаи в жилището;

- материалът, от който е декорирана сградата.

Сградите от новото строителство имат технически паспорт, така че проблемът е при по-старите блокове и панелките, както и за къщите в градове и села.

Нововъведението сериозно ще бръкне в портфейла на всяко домакинство. Между 3 и 5 лева на квадратен метър струва обследването на апартамент или къща, за да бъдат подробно описани. Така за апартамент от 80 кв. метра сумата достига 240-400 лева. Но всъщност няма да се плаща само за собственото жилище, а за цялата сграда - стълбища, мазета, асансьори, тавани и други помещения. Така сумата ще нарасне многократно и е възможно да не е по джоба на средностастически българин, живеещ в панелка.

Ако случаят е с жилищен блок, цялата разгърната площ се умножава по таксата за квадратен метър, а след това се дели на броя на апартаментите пропорционално на идеалните им части. Тревогите не спират дотук - проучване показва, че през последните дни се наблюдава увеличаване на таксата за обследване, като достига до 8 лева на квадратен метър.

Паспортът ще се издава само на цяла сграда, а не на отделно жилище, т.е. всички собственици трябват да съберат и дадат пари, вероятно на домоуправителите, за да се плати за услугата. Експерти изтъкват, че това вероятно ще създаде сериозни трудности заради традиционните разногласия между съседи. Още повече че въвеждането на технически паспорт преди 7 години беше отложено точно по тази линия - трудното постигане на единство и невъзможност за плащане.

Законодателят има ход в такава заплетена ситуация - собствениците, които откажат да платят, може да бъдат дадени на частен съдебен изпълнител. Съответната община ще извърши обследването за своя сметка, но след това ще си търси парите по съдебен ред. Коментира се и още една такса - по 80 стотинки на квадратен метър, които да се плащат на общината за разглеждане на документацията.

Държавата изтъква, че с паспортизацията ще се даде много повече сигурност на жилищните сгради у нас - ще бъдат установени конструктивни проблеми и ще може да се реагира превантивно. И сградите ще са максимално безопасни.

Реклама

"Нормативите преди 1980 година не са изисквали такива изчисления. Затова законодателите решават, че сградите, строени тогава, автоматично получават положителна оценка. В тази връзка БАН прави собствено обследване за сеизмичен риск", обяснява инж. Мартина Яковлева от Българската академия на науките. От академията са дали няколко насоки как може да се извърши цялостната паспортизация на сградите, като част от тях са за публично-частно партньорство при паспортизацията.

Засега не се планира ново отлагане на паспортизацията, въпреки нарастващото недоволство през последните дни, че във времена на пандемия плащането на обследванията е невъзможен разход.

Реклама
Реклама
Реклама