Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9570658 www.bgdnes.bg

Очите и Банев тежко болни в обща килия

Заразени от COVID-19 в пандиза

Близките треперят за живота им, твърдят, че е много зле състоянието на двамата арестанти в изолатора на затвора

Заедно заключени в изолатора на Софийския затвор са несебърският бос Димитър Желязков - Митьо Очите и подсъдимият милионер Николай Банев. Двамата по принуда делят общо помещение, след като дават положителни PCR проби за коронавирус през уикенда.

Реклама

"Татко е много зле! Много се притеснявам за него"! Това заяви пред "България Днес" щерката на Димитър Желязков - Митьо Очите Станислава, след като стана ясно, че несебърският бос е с COVID-19. По думите на наследницата в болницата към Софийския затвор няма нито условия, нито апаратура, за да се лекуват заразени. "Хората умират от коронавирус", посочва Станислава Желязкова, като изтъква, че в местата за лишаване от свобода не се полагат нужните грижи за болните арестанти.

Близките на Очите са изключително обезпокоени за здравето и живота му, тъй като той е с 98% инвалидност. Тежките поражения са от престрелката на 8 юни 2016 г. в Слънчака с компанията на Божидар Кузманов - Божо Кравата. При патакламата пред заведението "4 you" Желязков е надупчен с няколко куршума в гърдите, корема, левия крак. Медиците едва го спасяват, а крими героят остава без пикочен мехур. Налага му се да ходи по малка нужда в торбичка, прикрепена към тялото.

Заради здравословните проблеми семейството на Желязков се притеснява как ще реагира организмът му на коронавируса. Въпреки болежките на няколко пъти спецсъдът отказва да пусне несебърския Ал Капоне на свобода. Той е зад решетките повече от 2 г. и 8 месеца. Задържан е в Истанбул, а половин година по-късно е екстрадиран у нас по разследване за престъпна група за рекет на бизнесмени, палежи и наркоразпространение. Последно шефът на апелативния спецсъд мотивира отказа на домашен арест с това, че Очите може да ръководи бандата от вкъщи.

На подсъдимата скамейка са изправени Димитър Желязков, дъщеря му Станислава и още 11 души. Процесът се точи около година, когато се оказва, че трябва да започне отначало. Причината е, че съдебна заседателка е ползвала услугите на един от адвокатите. Още през есента COVID попречи на делото и отложи заседание, тъй като се разболява един от подсъдимите - Йордан Въчев - Данчо Ларша.

Семейството на Николай Банев също е силно притеснено за неговото здравословно състояние, след като той бе заключен в изолатора на Софийския зтвор заради зараза с коронавирус инфекция. Това сподели неговата майка Мария Банева пред "България Днес".

Диагнозата на сина й е потвърдена с PCR тест. Изследването е направено, след като миналата събота Банев се почувствал зле. След дадения положителен тест за коронавирус той е настанен в изолатора. Оттогава състоянието на подсъдимия бизнесмен се влошава. Той имал минго висока температура, силни болки и повръщал.

Реклама

"Изолаторът не е болнично заведение, още по-малко специализирано ковид-отделение, в което синът ми може да получи адекватно лечение от тази толкова опасна заразна болест. Там няма лекарства, няма и квалифицирани лекари, които да приложат подходяща терапия", сподели майката на арестанта Мария Банева.

Тя допълни, че заради ограничителни мерки не могат да пращат дори храна в затвора и се съмнява, че в условията на изолация синът й има с какво да се храни. Банева обяснява, че е силно притеснена как ще се развие болестта при Николай, защото той е в рискова група - над 60 г. и със съпътстващи заболявания. Освен това е силно алергичен и в случай че се наложи да приема антибиотици, задължително трябва да му се направи тест за поносимост към различни медикаменти. Банева обяснява, че в изолатора такава възможност няма, подобен тип изследвания се правят в специализирани клиники.

Майката на Банев се тревожи, защото не знае дали синът й вече не е развил бронхопневмония, която е типично усложнение при смъртоносния вирус. На четвъртия ден след установяването на положителна проба на Банев не е правена рентгенова снимка или образна диагностика със скенер. Мария Банева обяснява, че на сина й предстоят да се направят изследвания. Близките му се надяват след тях той да бъде преместен в болница, където ще бъде лекуван от коронавируса, защото забавянето при него може да бъде фатално. Адвокатите на Банев са депозирали и официална молба той да бъде изпратен на лечение в клиника извън затвора. Заради заразата се проваля и планирана операция на коляното на Банев, която е трябвало да бъде направена на 8 март.

Контактен с поне 30 души

Николай Банев е бил контактен с поне 30 човека от 11-и отряд в Централния софийски затвор, разкриват запознати. По думите им много малко вероятно е да няма и други заразени в пандиза, където не е изключено да пламне епидемия.

Милионерът е в ареста от две години и половина. Делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му за пране на пари и данъчни престъпления се точи бавно.

Защитата на Банев от месеци се опитва да убеди спецсъда да му промени мярката за неотклонение в по-лека, тъй като отдавна е преминал прекомерният срок на задържане. Адвокатите настояват спецмагистратите да приложат декларацията от март 2020 г., приета от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията, нечовешкото или унизително отнасяне или наказание за третиране на задържаните лица с алтернативни по-леки мерки във връзка с пандемията от COVID-19 . На това основание защитата иска Банев да бъде пуснат под домашен арест, защото има риск от заразяване. Магистратите отхвърлят този аргумент, а Банев вече е заразен. Семейството на подсъдимия бизнесмен е изпратило декларацията до всички институции, които имат отношение по въпроса за безопасна среда в затворите, но вече една година никой не е отговорил на Баневи.

Реклама
Реклама
Реклама