Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9572298 www.bgdnes.bg

Д-р Анета Иванова: Даряваме кръв 14 дни след втората ваксина

Отлив на безвъзмездните жестове заради пандемията от COVID-19 

"С настъпване на масовата ваксинация имаме приети стандарти. Кръводарител може да бъде човек, който се е ваксинирал с втора ваксина и е минал период от 14 дни."

Това обяви д-р Анета Иванова от центъра по трансфузионна хематология. През последните дни в някои акции за даряване на кръв изрично се посочва, че дарителите не трябва да са ваксинирани, и това доведе до объркване в обществото.

Реклама

Д-р Иванова е категорична - няма опасност от предаване на коронавируси чрез трансфузия или трансплантация.

"Научните изследвания в световен мащаб по тази тема са плод на непрекъсната работа. До този момент заключението е, че желаещите да дарят кръв могат да го направят при нулев риск за здравето им. Ние отхвърляме като възможни кръводарители хора, при които се наблюдават респираторни симптоми, били са контактни на болни и т.н. Тук не става въпрос само за COVID-19, това е утвърдено наше изискване", обясни лекарката.

И добавя: "Наблюдаваме отлив от безвъзмездното кръводаряване. Това без съмнение се дължи на обстановката около световната пандемия. Спирането на плановите операции също допринесе за по-малкия брой кръводарители. Голяма част от хората продължават да се страхуват, мислейки че могат да бъдат заразени с рискови инфекции по време на процедурата. Ние имаме стандарти и изисквания за стерилна среда, които са стриктно изпълнявани както по време на вземането на кръв, така и при нейната обработка. Като дългогодишен специалист мога смело и отговорно да заявя: кръводаряването е безвредна процедура!".

Позиция за ваксините и кръводаряването изказват и от Експертния съвет по медицинската специалност "Трансфузионна хематология".

"Масовото ваксиниране на населението е единственият научно доказан метод за справяне с пандемията от COVID-19. Информацията за датата на ваксиниране и вида на приложената ваксина има пряко отношение към подбора на дарителите на кръв и кръвни съставки и сроковете за отлагане от даряване. При липса на такава възможност се прилага максималният срок за отлагане след ваксиниране - 28 дни", се казва в съобщение на единния информационен портал, който е официален източник у нас на информация за битката с коронавируса.

Трябва да сте здрави и над 50 кг

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените - 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Реклама
Реклама
Реклама