Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9572683 www.bgdnes.bg

Болест погуби правнучка на Левски

Маргит Богданова спасява архив от дядо си с ценна снимка на Апостола

Заболяване погуби потомка на Васил Левски в навечерието на 3 март!
Ден преди националния празник почина Маргит Богданова, която е правнучка на сестрата на Апостола - Яна. Тъжната новина съобщават от Националния музей "Васил Левски" в Карлово.


"Загубихме един искрен приятел и съмишленик, почтен и всеотдаен човек. Скърбим за Маргит! Поднасяме своите съболезнования на близките", посочват от музея.

Реклама


Маргит е дъщеря на Петко - син на най-малката дъщеря на Яна - Елена Красева. Родена е през 1948 г. и дълги години работи в сферата на здравеопазването. Коварна болест я побеждава скорострелно.
"Беше жизнена, много енергична, почти до последно, разказва дъщеря й Христина Богданова пред "България Днес".
"Маргит си тръгна от този свят без много суета, категорично и по начин, по който искаше. Така и изживя живота си. Беше достоен човек. Брат ми и аз загубихме своята майка, децата ни - обична баба, приятелите й - човек, на когото можеха да се доверят, уважаваха и ценяха", пише Христина за майка си.
Преди около 15 години Маргит успява да спаси голяма част от безценния архив на дядо си Стефан Красев. След това го дарява заедно със свои близки на Музей "Васил Левски". Сред материалите има снимка на Левски и други вещи, запазени от техните родители и прародители, разкрива директорът на музея Дора Чаушева.


Родствениците на Апостола на свободата се включват в уроци по родолюбие и разказват любопитни случки от детството на героя, показват и кичур от косата му. Доскоро са преброени 28 негови роднини.
"Най-същественото и най-важното е просто да не се страхуваме. Страхът е онова, което ни сломява и онова, което ни превръща в роби, независимо, че формално политически се водим свободни", коментира наскоро по повод годишнината от смъртта на Левски неговата пра-пра-племенница Христина.
Редакцията изразява съболезнованията си на близките на починалата!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама