Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9573578 www.bgdnes.bg

Адвокат прецаква обвинен в убийство

Връщат делото за смъртта на пастир

Герчо пледира невинен, защитникът иска ниска присъда

Разнобой в тезите на обвинен в убийство и защитата му довежда до ново гледане на делото. Обвиненият твърди, че е невинен, но адвокатът му поискал просто по-ниска присъда.

Казусът е с пастира Герчо Рангелов, който според прокуратурата е пребил до смърт колегата си Камен Игнатов-Чарли.

Реклама

Убийството става през лятото на 2018 година край шуменското село Зайчино ореше. Герчо и Чарли се познавали отдавна. И двамата били наемани от местни скотовъдци да им гледат овцете. Те дори се падат роднини, защото братът на Герчо живеел с дъщерята на 73-годишния Чарли. Въпреки това двамата пастири често се карали, не можели да се спогодят кое стадо в коя ливада да пасе и на коя чешма да се води на водопой. Разправиите се разгорещявали и от алкохола, който употребявали, докато пасат стадата. На 24 юли Герчо си купил 2 литра бира, имал и 200 грама ракия и поел със стадото от 300 овце към местността Мерата. Според прокуратурата към обяд там пристига и Чарли с друго стадо. Двамата пак се изпокарват, Камен Игнатов започва да псува Герчо, а в отговор трийсетина години по-младият пастир започва да му вкарва тупаници в лицето. След като Чарли пада на земята, другият го ритал в гърдите, скачал върху тялото му. Дори когато Чарли вече издъхва, опонентът го млател. После взима най-хубавата овца от стадото му и я скрива в изоставена мелница. Накрая повежда овцете на водопой и ляга да почива. Вечерта вижда джипа на горския да пътува към мястото, където останал да лежи пребитият Камен, и се уплашил да не бъде разкрит. Зарязал овцете и избягал при леля си в друго село.

Трупът на Чарли е открит, след като стадото не се прибира и хора тръгват да го търсят. Криминалисти веднага започват работа по случая. При аутопсията е установено, че мъртвият овчар е с 16 потрошени ребра и е издъхнал от тежка гръдна травма, контузия на бял дроб и кръвоизлив в гръдния кош. Ченгетата бързо стигат до Герчо Рангелов. Той първо признава вината си, но по-късно отрича да е убил Камен. Разпитани са 33-ма свидетели, събрани са доста доказателства. През миналата година се стига до присъда на Окръжния съд в Шумен - Герчо Рангелов е признат за виновен и получава 17 години пандиз при строг режим за убийство с особена жестокост.

Процесът продължава пред Варненския апелативен съд, който сега връща делото на Шуменския съд. Мотивите са много интересни. В защитната си реч на първа инстанция Герчо Рангелов казал, че не е пипал Камен Игнатов и че не го е направил (това, в което е обвинен), а в последната си дума поискал да бъде освободен. За разлика от него, собственият му адвокат единствено възразил на квалификацията на обвинението и поискал клиентът му да не отговаря за умишлено убийство, а за причиняване на смърт по непредпазливост. Апелативният съд анализира и изречението, с което обвиненият завършва защитната си реч, а именно "Съгласен съм с казаното от защитника ми". Според магистратите предвид "особености на неговия интелект" "той не е разбрал казаното от защитника си". Според експертиза той има "интелектуален дефицит - лека умствена изостаналост - лека към средна дебилност".

Съдът приема още, че първоначалните си самопризнания пастирът направил по време на "беседа" с полицаи, при която обаче нямал защитник. По-късно, в присъствие на адвокат, той отрича всичко, но въпреки това накрая защитата му счита, че той е замесен, макар и в причиняване на смърт по непредпазливост. Съдът счита тези противоречия и процесуални нарушения за недопустими и затова връща делото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама